Column

30 oktober 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Sjoemelen…

Wie uit gaat zoeken wat bovenstaand woord aan synoniemen heeft krijgt o.a. het volgende:

bedrog plegen - knoeien - oneerlijk handelen - ritselen - valsspelen en zwendelen.

Het zijn heftige woorden en ze komen voor in de stukken over Schiphol die zijn papieren over vliegtuighinder voor de omwonenden niet helemaal zuiver op orde had.

Negen jaar lang zit er een meneer, Schipholtopman Jos Nijhuis, die toeristische vluchten verwarde met zakenvluchten, zo lezen wij. Zakenvluchten worden vanuit Schiphol gezien als economisch interessante vluchten die Nederland geld op kunnen leveren. Toeristische vluchten leveren niets op.

Nou ja, behalve dan veel lawaai en vervuiling natuurlijk.

Daarom werd er gelonkt naar Lelystad Airport. Daar zouden vanaf 1 april 2019, slecht gekozen datum natuurlijk achteraf gezien, de pretvluchten zoals vakantievluchten ook wel heten moeten plaatsvinden.

Maar daar zijn ze natuurlijk ook niet gek, ze keken eens kritisch naar een rapport met berekeningen over vliegtuighinder en milieueffecten, en wat bleek? Er is gesjoemeld met de cijfers.

Actiegroep Hoog Overijssel hield vervolgens dat rapport eens stevig onder de neus van staatssecretaris Sharon Dijksma, en die kon niet anders dan constateren dat er inderdaad 'onvolkomenheden 'in zaten betreffende de herriecijfers. Het gaat zelfs om verschillen tussen twee rekenmodellen. Zo werd een eerder Nederlands model vervangen door een Europees model. En dat gaf op bepaalde punten grote verschillen in uitkomst!

Maar niet alleen daar zijn ze het inmiddels spuugzat, ook hier in onze eigen polder is de bewoners delegatie Omgevingsraad Schiphol het meer dan zat. En dus dreigt er een gang naar de rechter. Niet de eerste partij die met de rechter dreigt.

Schiphol lijkt een groot dyscalculieprobleem te hebben. Een rekenstoornis die normaliter in het basisonderwijs opgespoord wordt en waar dan de nodige aandacht aan wordt besteed.

Ondertussen hebben we de herfstvakantie gehad en gingen er weer veel mensen richting vakantiebestemmingen vaak met het vliegtuig en ja, vanaf Schiphol.

Want geef toe, voor de kosten hoef je het niet meer te laten.

En misschien zit dan ook een beetje de pijn aan de kant van de consument. Wij willen vliegen naar verre en dichtbij bestemmingen voor ons plezier, en het liefst zo goedkoop mogelijk, maar thuis hebben velen van ons last van lawaai en viezigheid van diezelfde toestellen waarin wij ons regelmatig vrijwillig verplaatsen.

Gelukkig is er hoop. Op zaterdag 21 oktober was er de eerste jonge Klimaattop in Rotterdam. Daar spraken twintigers zich uit over het feit dat je je niet vast moet klampen aan de vandaag geldende luxe. Want het kan ook anders en minder.

Waarbij onder andere vliegreisjes naar allerlei leuke bestemmingen, niet meer voorop staan. Ook lokaal valt er nog veel te ontdekken. Een studente klinische neuropsychologie wil gaan onderzoeken waarom mensen keuzes maken met hoge klimaatimpact. Misschien wil de heer Jos Nijhuis daaraan meewerken? Binnenkort tijd zat.

VrouwSimona…

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie