Vijfhuizenaar maakt zich op voor WK voetbal

22 november 2017 om 00:00 Sport

MeerSport Spotlight met Tyronne Ebuehi

HOOFDDORP In tegenstelling tot het Nederlands elftal is de kans groot dat hij wel gaat. We hebben het over Tyronne Ebuehi, die zich met Nigeria op mag gaan maken voor het WK voetbal in Rusland. Maandagavond kwam de Vijfhuizenaar naar de studio van MeerRadio om te praten over zijn opmerkelijke carrière.

De 21-jarige verdediger is een vaste waarde bij ADO Den Haag en wist dit seizoen in de Eredivisie punten af te snoepen van Ajax en Feyenoord. Zijn carrière begon bij DSOV uit Vijfhuizen. "Het was de enige voetbalclub in de buurt, dus ik begon daar als kleine jongen om gewoon voor het plezier te spelen. Het bleek al snel dat het voetballen erg makkelijk ging, dus toen begon ik omhoog te kijken."

De stap hogerop vond Tyronne bij s.v. Hoofddorp en later bij Young Boys en EDO. Op 18-jarige leeftijd kwam hij terecht bij ADO Den Haag, waar hij al snel zijn debuut in het eerste maakte.

"Ik kwam daar in de A1 om me een jaar lang te bewijzen. Met die instelling ging ik elke dag naar de training toe. Helaas haalden ze destijds met Dion Malone een rechtsback, maar dat hield me scherp. Het hoort nou eenmaal bij voetbal. In die periode heb ik er alles aan gedaan om me in het elftal te vechten."

VASTE WAARDE Inmiddels is Tyronne een vaste waarde bij ADO en heeft hij de ruimte om in het buitenland aan zijn carrière te werken. Omdat hij een Nigeriaanse vader heeft, mag hij uitkomen voor het nationale elftal van Nigeria. Via Hoofddorper en tevens profvoetballer William Troost-Ekong kwam Tyronne in contact met de bondscoach.

"William speelde er al een tijdje en ze zochten een rechtsback. Het contact was dus snel gelegd. Mijn familie uit Nigeria spreek ik af en toe, maar ze konden niet geloven toen ze hoorde dat ik voor Nigeria uit mocht komen. Daar heb je natuurlijk ook media en dan zie je me opeens in de krant staan. Vooral mijn vader was toen enorm trots op me."

Bij het Nigeriaanse elftal maakte de Vijfhuizenaar deze zomer zijn debuut in een oefenwedstrijd tegen Togo. "Natuurlijk was ik heel erg zenuwachtig toen ik voor de eerste keer bij de selectie kwam, maar ik werd goed ontvangen in de groep. Je spreekt spelers die je normaal in de Premier League ziet schitteren, maar nu is het wel normaal hoor. Ze zijn ook oprecht geïnteresseerd als ik het heb over de Nederlandse competitie, dus dat is wel leuk om over te praten."

SELECTIE Afgelopen week maakte Tyronne minuten namens Nigeria in het gewonnen oefenduel tegen Argentinië. "Ik speelde tegen Ángel Di María van Paris Saint-Germain. In de tweede helft speelden we goed voetbal en als je dan met 4-2 wint, dan betekent dat veel voor het land. Ik heb ook mijn visitekaartje af kunnen geven aan de bondscoach, dus dat maakt de kans groter dat ik bij de selectie zal zitten voor het WK in Rusland", zegt de verdediger die aankomende zondag met ADO Den Haag op bezoek gaat bij Vitesse.

MeerSport is iedere maandagavond van 20 uur tot 21 uur te beluisteren op Meerradio, te vinden op 105.5 FM en 106.6 FM of via Meerradio.nl. Volg MeerSport op Twitter (@MeerSport) en Facebook (@MeerSportRadio) voor het laatste Haarlemmermeerse sportnieuws.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie