Aftellen dorpshuis begonnen

23 november 2017 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG In Zwanenburg is het aftellen begonnen. Afgelopen dinsdag heeft de Raad van State het beroep tegen de vaststelling van het bestemmingsplan 'De Kom Noordwestzijde' behandeld. De uitspraak volgt over 6 tot 12 weken.

Het is een complexe zaak waarover de Raad van State een uitspraak moet doen. Het bestemmingsplan dat doorgaans Hart van Zwanenburg wordt genoemd, voorziet in de bouw van een nieuw dorpshuis met sporthal en dorpsplein en verplaatsing van de Lidl naar de Olmenlaan op de plek van het huidige dorpshuis De Olm. Een gemengde groep reist dinsdag 21 november af naar Den Haag waar de zitting wordt gehouden. De drie bezwaarmakers die zich al dan niet hebben laten vertegenwoordigen, een tweetal mensen van Stichting De Olm die het nieuwe dorpshuis gaat exploiteren, vertegenwoordigers van de gemeente, van Lidl, van de dorpsraad, van sportvereniging Christofoor, toekomstig gebruiker van de sporthal. Zonder kleuring stellen de voorzitter en de twee Staatsraden hun vragen en geven de partijen alle gelegenheid hun standpunten toe te lichten.

Concurrentie is waar het bij Albert Heijn om gaat. Volgens de grootgrutter leidt een grotere Lidl in Zwanenburg - de nieuwe supermarkt krijgt 480 m2 winkelvloeroppervlakte extra - tot meer versnippering en verschaling in een toch al krimpende markt. Volgens de gemeente wordt de nieuwe Lidl slechts ruimer opgezet met naar verwachting niet meer producten dan nu. Bezwaarmaker Luijkx die naast de locatie van de nieuwe Lidl woont is bang voor geluidsoverlast door vrachtverkeer en rammelende winkelwagentjes. Maar laden en lossen gebeurt inpandig en parkeren en de ingang komen aan de achterzijde. Ook de familie Heeneman die pal tegenover de plek van het nieuwe dorpshuis woont, heeft bezwaar gemaakt.

"De Raad van State heeft het vorige bestemmingsplan vernietigd wegens het ontbreken van een actuele regionale behoefte aan uitbreiding van detailhandel", betoogt Gerdine Heeneman. "Toch is ook in het nieuwe plan de ladder van duurzame verstedelijking niet goed doorlopen. Er is forse leegstand in het dorp terwijl de Lidl flink uitbreidt, Sugar City een megasupermarkt krijgt en de huidige vestiging van Dirk van den Broek behouden blijft.Tevens is onder meer het parkeren onvoldoende zorgvuldig onderzocht. Dit bestemmingsplan kent veel negatieve effecten door verstoring van de winkelstructuur en de te ontstane parkeer - en verkeersproblematiek. Van een goede ruimtelijke ordening is geen sprake. Met het doel de nieuwe centrumontwikkeling te verbeteren hebben wij deze knelpunten aan de Raad van State voorgelegd."

Namens de dorpsraad zegt Saskia Vreeswijk dat leegstand niet meer weg te denken is in dorpen en steden. "De oorzaken zijn zeer divers. Het is dus maar de vraag of de leegstand in Zwanenburg gerelateerd moet worden aan de uitbreiding van een supermarkt. Het goede nieuws is dat er weer volop gebouwd wordt in Halfweg en Zwanenburg." Zij stelt dat de alternatieve locaties zoals door bezwaarmaker Heeneman zijn genoemd 'niet realistisch en onuitvoerbaar' zijn. En dat al negen jaar gewacht wordt op een nieuw dorpshuis met sporthal. "Blijft de 8,1 miljoen wel beschikbaar als het wéér niet doorgaat?"

Volgens Vreeswijk gaan er in de nieuwe Olm niet méér activiteiten plaatsvinden dan nu het geval is, zodat de omgeving niet bang hoeft te zijn voor parkeeroverlast. Ze gaat met een positief gevoel naar huis. Net als Wim Hut (De Olm) en Frank Gerritse (Christofoor). "We hebben het idee dat we een kans maken."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie