Flora & Fauna Haarlemmermeer

27 november 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Franke van der Laan

Huismuis

Nu het buiten koeler wordt kun je er op wachten dat er muizen in huis verschijnen. Ook bij ons was dat zo deze week(foto). Huismuizen behoren tot de echte muizen, het zijn alleseters, die net als wij knobbelkiezen hebben, itt woelmuizen die net als koeien maalkiezen hebben. Ware muizen hebben een lange staart en grote oren. De huismuis onderscheidt zich van andere ware muizen zoals bosmuizen, doordat ze rondom grijs zijn, waarbij de buik iets lichter is.

BIJZONDER De huismuis kan zich snel voortplanten: 5-10 keer per jaar 3-12 jongen. Allemaal afhankelijk van de voedselsituatie. Ze kunnen 2-3 jaar oud worden, maar omdat ze veel vijanden hebben, leven ze vaak niet langer dan 6 maanden. Maar in een graanpakhuis kan dat problemen geven. Het aanpassingsvermogen van de huismuis aan zijn omgeving is groot. Ze zijn waargenomen in kolenmijnen en er zijn gevallen bekend van families die leefden in koelhuizen, waar het steeds 18 graden onder nul was. Muizen in huis wordt vaak lastig en vies gevonden. De grootste last komt van keuteltjes. Omdat huismuizen niet of nauwelijks drinken en hun vocht uit voedsel halen, laten ze weinig of geen urine achter. Ze brengen echter geen ziektes over en kunnen in huis ook nuttig zijn om dat ze andere ongewenste soorten zoals zilvervisjes en mieren eten. De beste bestrijding is preventief:zorg voor een opgeruimd huis met voedsel dat alleen afgesloten bewaard wordt. Ook geen aangekoekt vet op het aanrecht, fornuis of oven laten bv. Een milieu- en diervriendelijke aanpak is munt- of eucalyptusolie aan te brengen, waar ze niet van houden.

WAAR Oorspronkelijk komt de huismuis van de steppen in Siberië. Maar het zijn echte cultuurvolgers, die vandaaruit en samen met de mensen en de zwarte en bruine rat letterlijk overal ter wereld meegereisd zijn met de mens. Ze leven zowel buiten als in huizen en schuren, maar vrijwel altijd in de nabijheid van mensen, waar ze leven van de (voedsel)restjes die wij als mens rond laten slingeren.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Persoonlijk kunnen wij u te woord staan op werkdagen bij De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1-7 in Hoofddorp. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie