Kunstwerk Spaarndam

4 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Henk van Ommeren

SPAARNDAM De gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude hecht veel waarde aan kunstwerken op openbare plaatsen in de gemeente. Toen een kunstwerk in Spaarndam vanwege de veiligheid moest worden verwijderd, gaf het college direct opdracht voor een nieuw kunstwerk.

Oud-burgemeester Frank IJsselmuiden gaf in 1975 opdracht aan de toen nog jonge kunstenaar Jan Jacobs Mulder op een kunstwerk te maken voor in de Floris Balthasarstraat in Spaarndam. Het werd een van Cortenstaal gemaakt object genaamd De Pyloon. Helaas door roestvorming bleek het kunstwerk een gevaar op te gaan leveren en besloten werd het te verwijderen. In deze gemeente is een speciaal kunst en cultuur fonds dat in het leven is geroepen bij het vertrek van oud-burgemeester Ellen van Hoogdalem. Uit dit fonds kunnen aankopen van kunstwerken gefinancierd of ondersteund worden. Bijzonder is dat het college voor de vervanging van het kunstwerk terecht kwam bij de kunstenaar die het eerste object ook gemaakt had. Jan Jacobs Mulder ging hierna aan het werk. Hij maakte een kunstwerk van roestvrijstaal van 4 bij 4 bij 4 meter. Een pyramide of pagode met in het hart een tafel met daarop bouwobjecten waar men langs en tussendoor kan lopen.

Op zaterdag 2 december was het zo ver dat het kunstwerk klaar was. Samen met Nikki Koot, kinderburgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude en Pieter Heiliegers, burgemeester van Haarlemmerliede en Spaarnwoude onthult wethouder Derk Reneman van Haarlemmermeer het nieuwe kunstwerk "Het Paviljoen" in Spaarndam. Volgens wethouder Reneman vindt ook het gemeentebestuur van de Haarlemmermeer kunst in de openbare ruimte belangrijk: "In onze kernen mag kunst dan ook niet ontbreken. Kunst verbetert de kwaliteit van de ruimte en verrijkt de identiteit van een plek. Het versterkt het bewustzijn van de lokale cultuur en geschiedenis."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie