Spelers VVC nemen 'code oranje' na rust serieus

11 december 2017 om 00:00 Sport

Pancratius verspeelt in kwartier tijd een 2-0 voorsprong

Martin Planken

BADHOEVEDORP Het kunstgras ligt er zaterdagmiddag nog onberispelijk bij. Her en der wat restanten van een fikse hagelbui, maar beide trainers zijn blij dat er gespeeld gaat worden.

Een mogelijkheid om de negatieve sportieve spiraal te doorbreken. Beide teams hebben sinds half oktober niet meer gewonnen en dat is voor spelers die vorig seizoen zelden of nooit verloren even slikken. Reden voor beide oefenmeesters om een 'crisisberaad' met hun spelers in te lassen. Patrick van Leeuwen (Pancratius): "We begonnen de competitie natuurlijk geweldig. Na zes wedstrijden stonden we bovenaan. Toen diende zich een elftal aan blessures aan, maar dat mag natuurlijk niet constant een excuus zijn. Daar komt nog eens zo'n gestaakte wedstrijd van vorige week bij. Zowel bij tegenstander Robin Hood als bij ons onbegrijpelijk dat de scheids van het veld loopt na een half uur. (Pancratius staat op dat moment 2-0 achter red.) Je moet maar weer afwachten wat de sanctie van de KNVB wordt."

Bij VVC marcheert het ook niet zoals de laatste seizoenen. Rini van Roon: "Het is inherent aan een jonge selectie. Ze gaan twijfelen bij mindere resultaten. Er komt wat kritiek van de buitenwacht. Daarom kies ik vandaag voor zekerheid en begin met vijf man achterop. Ryan Mc Kee en Ruben Guda maken plaats voor Rigi Graanoogst en Mitchell Jansen. De backposities worden anders ingevuld."

OVERKLAST Al na drie minuten kunnen de plannen de vuilnisbak in. Joey van den Broek rondt een goed lopende aanval via Bas ter Haak en Rutger Takken simpel af. Pancratius blijft 'hoog' druk zetten en dwingt de onzekere VVC- verdedigers tot fouten. Keeper Wesseling trapt volledig over een terugspeelbal. Tot zijn geluk gaat de bal centimeters naast. Ook extra verdediger Graanoogst raakt de ballen lukraak en is er sprake van een desorganisatie. Toch krijgt Jasper de Bie via een counter een grote kans op de gelijkmaker. Hij schiet alleen voor keeper Michael van Ingen de bal naast.

Net voor rust lijkt Walter Jaspers met een kopbal de wedstrijd op slot te gooien. Keeper Wesseling is kansloos; 2-0. VVC spelers lopen met gebogen hoofd richting kleedkamer. Van Roon blijft met assistent Philip uit den Boogaard minutenlang in de dug-out. Trekkend aan een sigaretje wordt een nieuw strijdplan bedacht.

De 'verloren zonen' Guda en Mc Kee moeten warmlopen en worden meteen na rust ingebracht.

OP Z'N KOP Na een donderspeech van Van Roon in de VVC kleedkamer worden de schouders weer gerecht. In dertien minuten tijd geeft het scorebord 2-3 aan. Jip van Groenigen rondt een voorzet van Guda af. Vervolgens stift Van Groenigen de gelijkmaker binnen. Eén minuut later haalt de verbouwereerde Van Ingen voor de derde keer de bal uit het net. Ook aan Pancratius kant wordt er driemaal gewisseld. Van Leeuwen krijgt zijn ploeg niet meer op de rails. Integendeel. Van Vilsteren en de absolute uitblinker de 2e helft aan VVC- zijde Ruben Guda krijgen dotten van kansen, maar de eindstand blijft 2-3.

Verliezend coach Van Leeuwen: "De gifbeker moet kennelijk helemaal leeg. Ik heb dit nog nooit meegemaakt. We waren de eerste helft heer en meester. Ik ben blij als de winterstop aanbreekt. Daarna kunnen we weer met een schone lei beginnen."

Het chagrijn bij de VVC supporters en natuurlijk ook bij de staf heeft plaatsgemaakt voor totale euforie. Rini van Roon is niet de persoon van zoveel uitersten. Hij steekt maar weer een sigaretje op en probeert duidelijk te analyseren. Van Roon: "Welk systeem je ook speelt, spelers zullen altijd met een soort bezetenheid moeten spelen. Dat gebeurde de eerste helft niet. Er was geen concentratie. Het was na rust de dood of de gladiolen. Ik ben blij voor club en spelers dat het goed gekomen is."

Zo was het een weekend van gewaarschuwde mensen tellen voor twee. Dit gold niet voor de spelers van koploper Sv Zandvoort, want die verloren zeer verrassend met 1-0 van rode lantaarndrager DCG in deze 3e klasse zaterdag.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie