Topjudotoernooi Haarlemmermeer op lustrum groter dan ooit

18 december 2017 om 00:00 Sport

Nieuw-Vennep Judo Yushi organiseerde afgelopen weekend de tiende editie van het Topjudotoernooi Haarlemmermeer. Het toernooi had een deelnemersveld van meer dan 1100 deelnemers, die voor volle tribunes streden om de podiumplekken.

Ruim 10 jaar geleden vonden een aantal ouders en trainers dat het tijd was om een groot toernooi te organiseren. Ze sloegen de handen in één en in 2008 werd het Judo Yushi Jeugdtoernooi daarom vervangen door het Topjudotoernooi Haarlemmermeer. Het toernooi startte in sporthal de Estafette, maar groeide eigenlijk ook daar al snel uit haar jasje.

Toen in 2014 het Topjudotoernooi de status van meetmoment voor Europacupdeelname in de leeftijdsklasse tot 18 jaar kreeg van de Judo Bond Nederland werd het toernooi een tweedaags judo evenement en verhuisde het toernooi naar het sportcomplex Koning Willem Alexander. In deze 10 jaar is het deelnemersveld meer dan verdubbeld en behoort het Topjudotoernooi Haarlemmermeer bij de drie sterkst bezette toernooien van Nederland. Op het toernooi stonden ook deelnemers uit Duitsland, België, Ierland en Noorwegen op de mat. Ook het scheidsrechterskorps is uitgebreid met scheidsrechters uit andere landen, waaronder Duitsland.

In dit deelnemersveld deden ook de judoka's van Judo Yushi het goed en behaalden zeven podiumplaatsen. In de Topklasse (18 jaar en ouder) werden Niels Dekker in de klasse tot 90 kg en Oliver Kieviet in de klasse tot 81 kg derde. Bij de jeugd tot 15 jaar was Sammy Beelen veel sterker dan haar tegenstanders en werd eerste in de klasse tot 52 kg. Maira Medema werd derde in de klasse tot 40 kg. Bij de pupillen tot 12 jaar veroverde Markus Feddema het goud in de klasse tot 42 kg.

Op het kwalificatiemoment voor de leeftijdsklasse tot 18 jaar behaalde Judo Yushi twee belangrijke prijzen. In de klasse tot 81 kg bereikte Loek van der Veld de finale. Hij startte met een moeizame overwinning op beslissing, maar won daarna drie keer met vol punt, door schouderworp, binnenwaartse haak en beenveeg. De finale was een kopie van de NK finale eerder dit jaar. De finale verloor Loek, waardoor hij tweede werd. De finale brengt Loek wel weer in de race voor deelname aan Europacups.

Dion Blanck had op het eerste meetmoment in Den Haag met een tweede plaats al een resultaat staan in de klasse tot 50 kg. Dion voegde er ditmaal nog een derde plaats aan toe. Dion won de eerste ronde, maar verloor de tweede ronde in de verlenging op shido. Daarna volgde drie overwinningen met voetveeg, binnenwaartse haak en armklem. Ook de strijd om brons won Dion, waardoor hij met brons op het podium stond.

Ook Christopher Groot (-73 kg), Luca Needham (-46 kg) en Jelle de Bruin waren dicht bij het podium. Alle drie de judoka's stonden in hun gewichtsklasse in de strijd om brons, maar konden die niet winnen. Omar Mahgoub behaalde de kwartfinale.