PvdA-fractie maakt zich zorgen over 'zorgval'

19 december 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De PvdA-fractie in de gemeenteraad maakt zich grote zorgen over de situatie van mensen die op de wachtlijst staan voor een verpleeghuis en daardoor opeens minder zorggeld krijgen. Raadslid Fien Eveleens heeft het college van burgemeester en wethouders er schriftelijke vragen over gesteld.

Aanleiding voor de vragen is een recente uitzending van het tv-programma Monitor. Daarin stond de zogeheten 'zorgval' centraal. De zorg voor mensen die dat thuis nodig hebben, wordt betaald uit de Zorgverzekeringswet of de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Het verblijf van mensen in een verpleeghuis of andere instelling wordt betaald uit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dat is in tegenstelling tot de zorg thuis een rijkstaak. Uit de uitzending van Monitor bleek dat mensen direct onder de Wlz vallen als zij op een wachtlijst komen voor een opname.

Daardoor wordt het aantal zorguren minder, terwijl de eigen bijdrage juist omhoog gaat. Volgens de PvdA dreigt de situatie dat de mensen minder zorg krijgen terwijl ze juist meer uren nodig hebben. Fien Eveleens is onder meer bang dat mantelzorgers hierdoor nog zwaarder worden belast.

Het raadslid wil van het college weten of deze situatie ook in Haarlemmermeer voorkomt of B en W bereid zijn om eventuele tekorten in de zorgbudgetten bij te passen zodat alle patiënten de zorg kunnen krijgen die zij nodig hebben.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie