Ria Stolk neemt afscheid van Boekwinkel Het Kruispunt

16 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP "De winkel voor het ANDERE boek. Zo noemen wij Het Kruispunt graag. Daarom vind ik een foto bij het stoepbord van onze winkel wel leuk. Het ANDERE boek geeft precies aan waar het bij ons om draait: boeken met diepgang, die aansluiten bij elke levensfase."

Voor Ria Stolk, al 15 jaar het gezicht van de boekwinkel naast de H. Joannes de Doperkerk, is januari haar laatste werkmaand. Op de 26ste neemt ze afscheid, ze gaat met pensioen. "Na-Werk-Tijd, een prachtig woord voor pensioen, staat op die dag centraal. We hebben mijn afscheid gekoppeld aan de presentatie van een nieuw boek van Marinus van den Berg, dat Na-Werk-Tijd heet en waarin deze nieuwe levensfase uitgebreid wordt belicht. De presentatie is in de kerk, daarna signeert Marinus van den Berg in de boekwinkel. En wie mij de hand wil drukken is welkom in het Fundament."

Boekwinkel Het Kruispunt, een van de initiatieven van pastoor Kees van Lent, ging van start in 2000. Leo Mesman was de eerste coördinator van deze winkel, die draait dankzij de inzet van een grote groep vrijwilligers. Toen hij besloot pastoraal werker te worden en zich alleen op die taak ging richten, ontstond er een vacature. Ria Stolk: "Ik kende Kees van Lent via de kerkelijke contacten die Hoofddorp heeft met de PKN in mijn woonplaats Aalsmeer. Mijn man Willem Jan was daar dominee. Kees kende mijn voorliefde voor boeken en vroeg of ik misschien geïnteresseerd was om Leo op te volgen. Zo kwam ik naar Het Kruispunt. Voor een boekenfan als ik een paradijsje."

Ria kreeg haar boekenliefde met de paplepel ingegoten. "Je mag rustig zeggen dat mijn moeder ons voerde met allerlei verhalen. Als zij een boek zag, ging ze lezen en vergat ze alles om zich heen. Daar kregen wij als kinderen het nodige van mee. Ik kom uit Zuid-Holland. Uit een groot gezin. Mijn moeder las veel voor en om vooral de aandacht van mijn broers vast te houden waren dat meestal spannende jongensboeken. Prachtig, vond ik ze. We waren gereformeerd, we lazen de Bijbel en mijn moeder had veel belangstelling voor theologie. Met name de verhalen over vrouwen uit de Bijbel spraken haar aan. En ik vind ze ook prachtig. Toen ik me op mijn 18e bezig ging houden met kerkelijk jongerenwerk nam ik die 'boekenbagage' mee. Ik trouwde met Willem Jan en na een aantal jaren werd hij dominee in Aalsmeer. Ook daar was ik actief in het kerkelijk werk en had ik veel aan alles wat boeken mij hadden gegeven."

"Onze boekwinkel? Die wordt geleid door de vrouw van de dominee". Pastoor Kees van Lent heeft het al vaak gezegd, maar Ria Stolk benadrukt dat zij het zeker niet alleen heeft gedaan. "Zonder ons hele team zou het nooit zo'n leuke ontmoetingsplek zijn geworden. We houden er leeskringen, workshops, mensen lopen binnen om te snuffelen. Ook tussen de vele spirituele artikelen die we verkopen. Kaarsen, engeltjes, kruisjes, kleine themaboekjes, onze prachtige collectie wenskaarten… teveel om op te noemen. En kinderen wegwijs maken in de wereld van religie? Van harte welkom op onze kinderboekenzolder."

Officieel is haar pensioendatum 1 februari. "We zijn in overleg met een nieuwe coördinator, die de komende maanden wordt verwacht. Wat ik tijdens mijn Na-Werk-Tijd het meest zal missen? Ik denk de boeken en de leuke contacten met de mensen en de Bijbelse tuin. En nu we het over de tuin hebben: ik hou van deze inspirerende plek. Ik heb meegewerkt aan de boeken die erover zijn geschreven. Dat geeft een bijzondere band. Of ik een lievelingsbeeld heb? Ik vind de kuise Susanna prachtig. Haar verhaal is eigentijds. Maar voor mij springt het beeld van Job eruit. Dat past helemaal bij het verhaal dat Karel Gomes in deze tuin wil vertellen."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie