Column

22 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

Rituele Rimpelingen…

Behalve dat het bovenstaande een prachtig voorbeeld van alliteratie (twee woorden waarbij de eerste letters gelijk zijn) is, is het ook een opmerking van grote arrogantie en neerbuigendheid.

De woorden kwamen uit de mond van de heer Leen Verbeek, de commissaris van de koning in Flevoland. Hij vindt dat de protesten van de inwoners in Flevoland tegen de komst van Lelystad Airport slechts een dingetje is wat je met een dergelijk woordgebruik kunt afdoen.

Veel inwoners van Haarlemmermeer weten inmiddels hoe een luchthaven in je omgeving voor overlast kan zorgen.

Ook weten wij als geen ander, dat er gerommeld kan worden met uitslagen van onderzoeken en dat bagatelliseren van de feiten een gebruikelijk iets is op dit gebied.

Dat de vakantievluchten vanaf 1 april 2019 verplaatst gaan worden naar Lelystad Airport en dus Schiphol daarvan ontlast zou worden, gaat niet zonder slag of stoot.

Zelfs de politiek begint zich nu te verzetten. Allereerst was daar de Christen Unie die uitstel eist. Zij vinden dat het vertrouwen van de burgers eerst hersteld moet worden en dat de gevolgen van vliegverkeer vanaf deze plek opnieuw bekeken moeten worden. D66 volgde.

Vanuit de VVD-klas komt een ander geluid. Daar roept kamerlid Remco Dijkstra dat, wanneer Lelystad niet open kan op de geplande datum, de ontwikkeling van Nederland stil staat en ons land schade oploopt!

Schiphol, de eigenaar van Lelystad Airport, zo'n beetje de moeder hiervan, zag voor haar dochter een mooie toekomst. De dochter mag de toeristische vluchten overnemen, maar wel onder condities, zo mag deze haar vleugels 'figuurlijk' niet te ver uitslaan. Want anders zitten ze elkaar dwars in het luchtruim. Voorlopig een beetje laag vliegen dus. Met als gevolg dat veel inwoners in de omliggende gebieden veel geluidsoverlast gaan ervaren. Daar zit niemand vrijwillig op te wachten. En dan hebben wij het nog niet over de uitstoot van veel vieze lucht gehad. Men heeft dan wel wat rekensommetjes gemaakt over al deze komende overlast, maar we weten inmiddels dat daar wat creatief mee omgesprongen is.

Het vertrouwen is ernstig geschaad. En hoewel de Christen Unie pleit voor uitstel van de opening, en dat eerst het vertrouwen weer terug moet zijn, voorkomen we daarmee natuurlijk niet dat de toestellen tot 2023 laag moeten blijven vliegen totdat dan de herindeling van het luchtruim op orde is.

Daarnaast denk ik dat wij burgers, zowel hier in Haarlemmermeer als in Lelystad, het beu zijn om met uitspraken als: rituele rimpelingen betreffende protesten gekleineerd te worden.

Wacht maar als wij, ook met fraaie allitererende woorden komen als: Wij Wakkere Wekkers pikken die Ronkende Rotzooi niet Meer!

Als al die bellen op die wekkers afgaan, moet je eens horen wat een geluid dat geeft!

VrouwSimona.nl…

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie