Afbeelding
Remko de Waal

Toeristenbelasting in polder hoogste van Nederland

10 mei 2018 om 07:22 lokaal

HOOFDDORP De toeristenbelasting is in de gemeente Haarlemmermeer de hoogste van heel Nederland. Dat is vorige week gebleken uit een onderzoek van een onderzoeksbureau van de Rijksuniversiteit in Groningen.

Toeristen zijn in Haarlemmermeer 6,49 euro aan belasting kwijt per overnachting bij een hotelkamer van 107 euro. In de rest van Nederland is dat gemiddeld 2,29 euro, dus bijna drie keer zo weinig.

Hoteleigenaren klagen al jarenlang steen en been over de hoge toeristenbelasting. Ze zijn bang voor ontevreden klanten of zelfs toeristen die uitwijken naar omliggende gemeenten als het om een overnachting gaat. In de gemeenteraad zijn met name de fracties van de VVD en Forza! kritisch. De gemeente heeft vorig jaar ruim 10.7 miljoen euro geïncasseerd aan toeristenbelasting. Dat was zo'n 1.3 miljoen euro meer dan een jaar eerder. Dit jaar wordt de opbrengst van de toeristenbelasting op zo'n 9.8 miljoen geschat. De gemeenteraad heeft in 2015 besloten de toeristenbelasting bij het vaststellen van de gemeentebegroting voor 2016 te verhogen van 6 naar 6.05 procent. Volgens een woordvoerster ligt een aanpassing van dat hoge tarief niet in de rede. De raad verkiest er volgens haar het generen van inkomsten via toeristen boven het extra belasten van eigen inwoners en ondernemers.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie