Afbeelding
Franke van der Laan

Ontdek de Flora &Fauna van de Polder: Grijze Zandbij

1 mei 2021 om 13:44 Overig Flora & Fauna

HAARLEMMERMEER Vorige week deed ik een appèl in deze krant om niet te enthousiast te zijn met honingbijen. Honingbijen worden namelijk verzorgd als landbouwdieren. De grootse bedreigingen voor alle insecten zijn bloemloze gazons, bosplantsoenen, weilanden en akkers, die het landschap domineren en het gemak waarmee er gespoten wordt. Daarboven op komen nog eens de honingbijen met volken tot 50.000 werksters die het weinige voedsel – nectar en stuifmeel- wat er is, massaal wegkapen. De wilde bijen, die van speciale soorten leveren zoals de boerenwormkruidzijdebij of de beemdkroonbij worden van het weinige voedsel wat er is, weggeconcurreerd. Als er 100x meer bloemen van houtige gewassen en kruiden zouden zijn waren die honingbijen geen probleem. Maar nu wel. Daarom hierbij aandacht voor een van de 450 soorten wilde bijen in Nederland: De grijze zandbij.

BIJZONDER Honingbijen en hommels zijn sociale bijen die in volken leven. Zandbijen en de andere soorten zijn solitaire bijen. Zij leven alleen en hebben geen volk en veel honing te verdedigen en hebben dus niet eens een angel. Je kunt ze gewoon op de hand laten zitten. Ze graven gaten van 30-50 centimeter m diep en onderin maken ze kamertjes die ze vullen met een beetje nectar en stuifmeel voor hun jongen. Naast de grijze zandbij (foto) is op dit moment heel actief rond insectenhotels en holletjes in hout de Rosse metselbij. Die metselt coconnetjes van klei gemengd met speeksel voor hun jongen. Willen we dus echt de bijen helpen: Liever wat minder honingbijen en vooral veel meer bloeiende stuiken en bloemenweides. En dan vooral met kruiden van bijzonder inheemse soorten, niet die goedkope mengsels uit Oost Europa. Wat ook helpt is insectenhotels plaatsen, zoals die van hout en spaars begroeide zandhellingen op de zon.

WAAR De Grijze zandbij graaft holletjes tot 50 cm diep in spaars begroeide, zonnige zandhellingen. Die hebben we niet veel in de Haarlemmermeer, maar wel op de Geniedijkforten, die met duinzand van het Noordzeekanaal zijn afgedekt.

[Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie