Dales: 'In het begin zijn veel mensen tegen, maar als het er eenmaal staat, mag het niet meer weg.'
Dales: 'In het begin zijn veel mensen tegen, maar als het er eenmaal staat, mag het niet meer weg.' Eigen foto

‘Burgers gaan vanzelf van Ida houden, het wordt een onmisbaar icoon’

11 juni 2021 om 11:34 Overig

HAARLEMMERMEER “Nu is er misschien nog verzet, maar inwoners gaan later van Ida houden en zien het als een onmisbaar icoon.” Geert Dales, oud wethouder van Amsterdam en voormalig burgemeester van Leeuwarden, pleitte donderdag in de raad voor het doorzetten van het discutabele kunstwerk Ida in Park21.

Volgens de oud-inwoner van Hoofddorp is het voorgenomen schrappen van Ida geen goed idee. “Het zou voor een enorme reputatieschade zorgen. Er zijn de afgelopen vijf jaar meerdere partijen mee bezig geweest: kunstenaar Tom Claassen, de producent in China, calculatoren en ingenieurs. Als je het nu nog afblaast, kom je als onbetrouwbare partner over. Bij een volgende keer gaat daarom 25 procent op de prijs.”

“Jullie moeten je poot stijf houden”, gaf hij de raadsleden mee. “Er is niet veel te zien in de omgeving van Hoofddorp. Als ik gasten kreeg, bedacht ik me wat ik wilde laten zien in Haarlemmermeer. Je kan naar Tudorpark en het monument van MH17, maar een echt groot icoon is er niet. Ida heeft die potentie. Het is vanuit de lucht, spoor en weg goed zichtbaar. Ideaal voor het maken van selfies zoals ‘i amsterdam’ was.”

Dales vermoedt dat Ida dezelfde weg kan gaan als andere opvallende kunstwerken. “In het begin zijn veel mensen tegen, maar als het er eenmaal staat, mag het niet meer weg. De mensen gaan er van houden.  Een kunstwerk is investeren. Grijp deze kans.” 

Hij gaf nog mee dat voor de financiering van het 750.000 euro kostende kunstwerk van 20 bij 40 meter, simpel subsidie kan worden gevonden. “Ga bijvoorbeeld naar het Mondriaanfonds in Amsterdam. Ze ontvangen je daar met applaus. Daar kan je gewoon anderhalve ton ophalen.”

Of het pleidooi van de voormalig politicus iets gaat opleveren, is de vraag. Haarlemmermeer moet flink bezuinigen en Ida staat bij vrijwel alle partijen bovenaan. Ook de bevolking is ronduit negatief. 

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie