'Beter geen gif gebruiken tegen de buxusrups'

29 mei 2018 om 11:52 lokaal

HOOFDDORP Net als vorig jaar maakt de buxusrups, oorspronkelijk uit Azië, ook dit jaar weer tal van 'slachtoffers' in voor- en achtertuinen. Ondanks het zicht op veel kaalgevreten struiken, adviseert Franke van der Laan, géén gif te gebruiken. "Beter is het om op zoek te gaan naar een alternatief dat geen last heeft van de rups."

Dat alternatief is er volgens de beheerder van heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp: de taxus of de liguster waarbij hij zelf een voorkeur heeft voor de taxus. Deze snelle groeier levert namelijk taxol op, de basis voor een medicijn tegen kanker. Reden waarom De Heimanshof vorig jaar zelfs een inzamelingsactie van het snoeiafval heeft gehouden.

"Je moet de taxus wel vaker snoeien dan de buxus. Maar daar staat wel een groene struik tegenover die geen rups aantrekt en die taxol oplevert. Mijn suggestie is dan ook de uitheemse buxus te laten voor wat het is en te kiezen voor taxus, de liguster of – ook een mooie aanvulling voor de tuin – het muizenstaartje. Maakt mooie rode bessen en groeit langzaam."

De buxusrups letterlijk en figuurlijk 'te lijf' gaan met gif, raadt hij ten zeerste af, omdat vogels de rupsen voeren aan hun jongen in nestjes of nestkasten. Zo komt met de rups ook het gif naar de jongen. Of en zo ja hoe groot de gevolgen zijn, kan hij niet zeggen. Maar ook hij ziet de beelden voorbij komen van nestkasten met dode jongen.

"Nader onderzoek zal duidelijk moeten maken of de jongen zijn gestorven door gif dat gespoten wordt tegen de buxusrups. De jonge vogels kunnen ook gestorven zijn door de warmte of door gebrek aan voedsel. Maar los daarvan – het gif kan ook op andere delen van struiken komen en dat kan weer slecht zijn voor insecten die het toch al moeilijk hebben." Daarom wil hij zelf een niet-gif methode gebruiken tegen de buxusrups, de larve van de buxusmot: het sproeien van parasitaire aaltjes; nematoden die de rupsen leeg eten.

Bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University geeft een soortgelijk advies. "Liever helemaal geen gif, want dat komt in de hele voedselketen terecht." Dat steeds meer vogels de rupsen eten en voeren aan hun jongen, is bij hem bekend. Maar dat er een oorzakelijk verband is tussen dode jongen en het voeren van rupsen die bespoten zijn, moet via onderzoek nog wel bevestigd worden." Hij kiest daarom niet voor spuiten, maar voor opties als een alternatie struik, de buxus goed terugsnoeien of de rups handmatig verwijderen. Hij heeft overigens ook nog aan dat de buxus er dood uit ziet, maar dat in veel gevallen niet is. Hij is wel kaalgevreten. Dus goed terugsnoeien, bemesten en wachten op nieuwe blaadjes kan ook.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie