Sybil van Dam overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan locoburgemeester Jurgen Nobel.
Sybil van Dam overhandigt het eerste exemplaar van het boek aan locoburgemeester Jurgen Nobel. pr

Herinneringen opgetekend uit een Indisch verleden

6 september 2021 om 08:08 Overig

CRUQUIUS Het Historisch Museum Haarlemmermeer was afgelopen zaterdag in Indische sferen gehuld Dat was niet zomaar. Locoburgemeester Jurgen Nobel nam namelijk het eerste exemplaar in ontvangst van ‘Een hutkoffer vol verhalen’, waarin herinneringen zijn opgetekend uit een Indisch verleden. “Veel van de verhalen in dit boek zijn voor de eerste keer verteld. Er was lange tijd geen luisterend oor, en ik heb het een eer gevonden om de verhalen die de mensen mij vertelden, aan het papier toe te vertrouwen”, aldus samensteller Sybil van Dam.

Jurgen Nobel sprak in zijn toespraak de waardering uit voor dit boek. Nederlands-Indië heeft in het leven van veel Haarlemmermeerders een grote rol gespeeld, en dat is niet zo bekend. “Het is belangrijk”, zo vertelde hij, “dat dit stuk geschiedenis bewaard blijft voor de volgende generatie.”

Het onverwachte overlijden van een van de verhalenvertellers was aanleiding voor een gedenkwaardig ‘in memoriam’. Zijn zoons spraken vol trots over de Indische wortels van hun vader, en zijn kleindochter las een fragment voor uit het verhaal van haar opa. Het verhaal werd zo letterlijk doorverteld...

Na dit moment was er ruimte voor muziek en werd er genoten van de nostalgische klanken van zanggroep Centé Manis, begeleid door jazz muzikant Rob Poppen. De zaal neuriede zachtjes mee met de Indische versie van ‘Het dorp’, en ‘Ik wil klappermelk met suiker’ kon op een enthousiast applaus rekenen. De middag werd afgesloten met een authentiek petjoh-verhaal, en natuurlijk ontbrak een kopje koffie met spekkoek niet. “Het was een waardevolle middag. Dat verdient dit bijzondere boek. Ik hoop dat de lezers net zo geraakt worden door de verhalen als ik”, aldus een dankbare Sybil van Dam.

Het boek ‘Een hutkoffer vol verhalen’ is te koop bij de Bruna in winkelcentrum De Symfonie in Nieuw-Vennep.

Anne-Mara van Kampen

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie