Normaal gesproken werkt dit scherm.
Normaal gesproken werkt dit scherm. Screenshot

Opnieuw problemen met uitzending vergadering gemeenteraad

5 november 2021 om 10:00 Overig

HAARLEMMERMEER Door een technische storing was er donderdag geen uitzending van de vergadering van de gemeenteraad. Zo snel mogelijk wordt er op de website van de raad wel een audiobestand geplaatst, zodat achteraf nog geluisterd kan worden. Dat was donderdag om 10.00 uur nog niet het geval. Daardoor kon er nog niet worden geluisterd naar de vragensessie, de sessie over om de rapportages ‘methode Duisenberg’ en de sessie over Rijsenhout. 

Opvallend genoeg was dit al de derde storing sinds het einde van de zomer, en het lijkt erop dat de oorzaak steeds iets anders is. De eerste storing kwam omdat een netwerk kabel die uitsluitend voor de webcast wordt gebruikt, buiten gebruik was gesteld. Die storing kon met kunst en vliegwerk een minuut voor begin van de vergadering worden verholpen. Van de tweede storing begrijpen betrokken nog niets, maar die was uiteindelijk vrij simpel te verhelpen door de technici. Deze storing lijkt op een apparaat wat het begeven heeft. 

De apparatuur wordt wekelijks getest voor de vergadering. Woensdagavond 3 november is er nog een vergadering van de jongerengemeenteraad uitgezonden, zonder problemen. Dit lijkt op overmacht van techniek is; een apparaat kan nu eenmaal kapot gaan. De technici hopen de oorzaak de komende dagen te vinden, en vooral te repareren, want volgende week staat de begrotingsraad op het programma.

Het bezoek van de uitzending groeit jaarlijks. Van 2021 zijn er nog geen cijfers beschikbaar, maar in 2020 waren er ruim 12.000 unieke bezoekers, dus IP-adressen die de website bezoeken. Als iemand meerdere keren binnen 24 uur gaat, telt dat als één bezoek. De dag erna is zo iemand wel een nieuwe bezoeker. Vergelijk dit met bioscoopbezoek en je kan stellen dat als iemand tien keer per jaar naar de film gaat, dat als tien bezoekers wordt geteld.

Per vergaderavond lag het aantal live kijkers vorig jaar gemiddeld op 200, dat is een schatting, en niet al die mensen kijken de hele avond. Op het raadhuis heerst wel de indruk dat de digitale vergaderingen en het onmogelijke bezoek in aan het raadhuis extra kijkers trok. Voorheen lag het gemiddeld aantal kijkers rond 75, met uitschieters bij bijzondere vergaderingen, zoals de begrotingsraad die dit jaar dus volgende week is.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie