Het te winnen kunstwerk van Max Verstappen.
Het te winnen kunstwerk van Max Verstappen. Ton Dijkstra / BDU

Max Verstappen voer voor kunstenaar Armand Sijbring

16 maart 2022 om 10:00 Mensen

HOOFDDORP Armand Sijbring is de bedenker en de inspirator van de racing-art.store. Een digitaal platform waarop de Hoofddorpse kunstenaar zijn schilderijen aan de man brengt. De inspiratie om de schilderijen te maken is de liefde voor de autosport. Met Max Verstappen als lijdend voorwerp.

“Er zijn vaders die hun zoon naar de voetbal meenemen”, begint Armand Sijbring zijn verhaal, “mijn ouders vertoefden in de zomer in Zandvoort, zij huurden daar een huis, zo’n zimmer frei huis en mijn vader nam mij in die tijd mee naar het circuit. Al in 1964 moest en zou ik naar het circuit om daar het jankende opzwepende geluid van een Formule 1 te horen.” 

Maak kans op schilderij van kunstenaar Armand Sijbring

Als jongetje groeide Sijbring op in Nieuw-Vennep. Ging naar de grafische school en liep eind jaren zeventig stage bij drukkerij Argo. “En daar ben ik blijven hangen. Met veel pijn en moeite mijn diploma gehaald, omdat ik te veel aan het werk was bij Argo. Na de Argo tijd uiteindelijk in 2008 ondernemer geworden en grafisch adviesbureau Concrete media begonnen, gespecialiseerd in advies aan projectontwikkelaars. Vandaar concrete, een verwijzing naar beton en niet lullen maar poetsen.”

Sijbring verhuisd in 1992 richting Hoofddorp en neemt in 2016 een groot deel in de zorg voor zijn ouders, Concreet Media raakt daarbij in het slop. De autosport is echter blijven trekken. “Als jonge jongen stapten ik op de fiets en reed via Hillegom naar het circuit. Paasraces, Pinksterraces, elke race, ik stond naast baan. Ik heb zelfs Rob Slotemaker nog zien schitteren op baan, totdat hij niet meer voorbij kwam.”

Tekst gaat onder de foto verder.


In zijn werkkamer is Armand Sijbring uren aan het ontwerpen aan zijn schilderijen. - Ton Dijkstra / BDU

TIJDPERK Rond 2017 heeft Sijbring de kennis die hij heeft opgedaan tijdens zijn studie aan de Amsterdamse Grafische School weer opgepakt. Hij koos in die tijd voor de Esthetisch Technische richting. “Ik ben gaan experimenteren met mijn computer en enkele grafische programma’s en apps. En zoals gezegd is de autosport blijven trekken, al is er wel een periode geweest dat het minder was. Het tijdperk na Michael Schumacher en Jos Verstappen werd het minder interessant. Er werd ook vaak laatdunkend over de autosport gesproken. Dat heeft Max wel doorbroken, van lone wolf naar de massa. Met die grappen en grollen van Max is het weer super interessant en een inspiratie voor mijn schilderijen.”

Sijbring koopt bij een stock photo agency een foto voor eigen gebruik en gaat die vervolgens bewerken. “Mijn werk is over het algemeen erg kleurrijk met oog voor detail. Vaak is de herkomst van het beeld niet meer te achterhalen. Met een pennetje, waar ik digitaal mee kan tekenen en met wat grafische programma’s ga ik aan de slag. Hoe ik het doe doe ik het, maar elke plaat is uiteindelijk uniek. Sommige doen het erg goed en andere weer helemaal niet, maar voor redelijk weinig geld heb je een vrij uniek schilderij in hun huis.”

PLATFORM Uiteindelijk, vaak na uren, en als de kunstenaar tevreden is met het eindresultaat, wordt het werk opgenomen in de racing-art.store. Een digitaal platform waar de kunstwerken zijn te bewonderen en te bestellen. De bestanden van de schilderijen worden door een extern bedrijf geprint op canvas, aluminium of op acrylglas. En wordt dus pas geprint als een liefhebber zijn of haar keuze gemaakt heeft.

Het nieuwe Formule 1 seizoen staat voor deur en de Hoofddorpse kunstenaar heeft de eerste stockfoto’s al gekocht. “Deze ben ik aan het omzetten in een lijntekening. Er komt dus nieuw materiaal aan.”

Om zijn materiaal aan de man te brengen moet Sijbring ook creatief te werk gaan. “Via Facebook, Instagram en Google, maar bijvoorbeeld ook via Catawiki. Nu de wereld weer een beetje open gaat misschien straks op een autoshow waar ik een standje kan huren.” 

Zijn schilderijen hangen inmiddels over de hele wereld. De kunstwerken worden verkocht met een certificaat van echtheid, zegt de kunstenaar met een knipoog. “Mijn vriendin zegt wel eens, waarom maak je alleen kunstwerken met auto’s? Ik heb wel eens iets met een paard geprobeerd, dat leek nergens op. Het gaat dus wel degelijk om het gevoel. Ik ben autosport fan, als Max wint ben iets blijer, ik ben niet een uitgesproken Verstappen fan, maar Max is prima promotiemateriaal voor mijn schilderijen.” 

WIN

Om lezers bekend te laten worden met het werk Armand Sijbring mag de redactie van deze krant een kunstwerk van Max Verstappen van 60 x 80 (zie foto) met een witte baklijst verloten. Mail het antwoord op onderstaande vraag naar a.sijbring@concretemedia.nl en maak kans op dit prachtige kunstwerk.

Waar en wanneer behaalde Max Verstappen zijn eerste Formule 1 overwinning?

Door Ton Dijkstra

In zijn werkkamer is Armand Sijbring uren aan het ontwerpen aan zijn schilderijen.
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie