De Heijbrug betekent veel voor de inwoners van Abbenes.
De Heijbrug betekent veel voor de inwoners van Abbenes. Aangeleverd

Feest! Heijebrug in Abbenes is nu ook de officiële naam

25 maart 2022 om 09:38 Overig

ABBENES Via het gemeentelijk project ‘Geef de brug een naam’, kregen nog naamloze bruggen in Haarlemmermeer een naam. Maar de autobrug over de Hoofdvaart in Abbenes hád al een naam: de Dr. Heijebrug. Het bewijs werd door de dorpsraad geleverd met oude foto’s. De gemeente maakte woensdag 23 maart de naam officieel tijdens de jaarlijkse Heijedag.

De Amsterdamse arts en dichter Jan Pieter Heije, geboren in 1809 kwam naar Haarlemmermeer om de landerijen te beheren die zijn schoonvader na de droogmaking had gekocht. Heije was landelijk actief in talloze commissies en besturen, had voor die tijd vooruitstrevende sociale ideeën, nam het tegen het moraal van de elite in op voor de minder bedeelden, met name wat betreft  medische verzorging. Kortom, iemand die respect en eerbetoon verdient.   

Op verzoek van het Heije-comité ging de gemeente ermee akkoord de plaatsing van het naambordje uit te stellen tot de jaarlijkse Heijedag, waarbij de schoolkinderen van Abbenes traditiegetrouw naar de graftombe van Heije gaan, daar enkele liedjes zingen en narcissen leggen op zijn graf. Maar corona maakte zowel in maart 2020 als 2021 de viering van de Heijedag onmogelijk.

De gemeente had geduld zodat de bordjes tijdens de Heijedag konden worden onthuld en heeft zelfs nog een leuke attentie laten maken ter herinnering aan deze dag. Wethouder Ruigrok was speciaal aanwezig voor de onthulling, dat werd zeer gewaardeerd. Ook werden er filmopnames gemaakt door de KRO voor het televisieprogramma Petrus in het land.

FAMILIE HEIJE Sinds 2015 heeft zich tot vreugde van het comité voor het bijwonen van de Heijedag familie uit Duitsland gemeld,  een achter-achterkleinzoon van Jan Pieter Heije, de heer Daniels  en zijn echtgenote. Ze waren heel blij dat ze er ook nu weer bij mochten en konden zijn. De heer Daniels en wethouder Ruigrok hebben, na een woord van welkom  en een korte uiteenzetting van geschiedenis van de brug in Abbenes door ds.  Conny Bakhuis, onder een stralende zon het naambordje onthuld. 

Daarna gingen allen naar de graftombe voor het zingen van de liedjes ‘Zeven kikkertjes’ en ‘Tussen Keulen en Parijs’ geschreven door Jan Pieter Heije. De vrolijk gele narcissen werden neergezet en ieder kind kreeg chocomel en een krentenbol.

Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie