Met trots ontvangt de voorzitter van de zwemclub het keurmerk.
Met trots ontvangt de voorzitter van de zwemclub het keurmerk. Marina de Wit

Bijzonder keurmerk voor Watervrienden

12 juli 2018 om 12:29 Nieuws

HOOFDDORP Hoe stoer is het om als zwemvereniging, die voor 100% uit vrijwilligers bestaat, een officieel keurmerk te krijgen om het nationale zwemdiploma te mogen blijven uitgeven? Heel stoer, want tegenwoordig ontvang je dat niet zomaar meer. Als zwemclub heb je te maken met veel regels waaraan je moet voldoen. Arie de Moes, al 42 jaar lesgevend en geruime tijd voorzitter van de technische commissie van Watervrienden Hoofddorp, mocht namens de zwemclub het certificaat zaterdagmiddag in ontvangst nemen in Sportcomplex Koning Willem-Alexander. Hij ontving de licentie vooraf aan het afzwemmen voor het A-, B- en C-diploma. De 32 kinderen moesten dus heel even wachten voordat ze het water in mochten.

“Bijzonder is het en ik ben er heel blij mee dat we hét nationale zwemdiploma mogen blijven uitgeven”, geeft De Moes als reactie. “het was ons al eerder toegezegd en vanaf vandaag is het officieel. Een dubbele prestatie, vrijwilligers die dit mooie keurmerk krijgen.” Het diploma wordt uitgegeven door de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en zoals achterop het diploma te lezen valt, heb je echt niet zomaar je zwemdiploma op zak, je moet voldoen aan heel wat vaardigheden, met kleding aan zwemmen bijvoorbeeld, je onder water kunnen oriënteren of ergens doorheen kunnen zwemmen en je moet over een goede basisconditie beschikken. Jolanda Kempen mocht de licentie namens de zwemraad overhandigen. Wat houdt het keurmerk in? Kempen vertelt: “Bijvoorbeeld de scholing in zwemonderwijs met de jaarlijkse bijscholing, maar ook de communicatie naar ouders, de klachtenprocedure, visie en gedragscode. Dat veiligheid geborgd wordt, is uiteraard het allerbelangrijkst.”

In Nederland hebben 850 zwemscholen, -baden en –verenigingen de licentie van de NRZ ontvangen. De historie van de zwemvereniging Watervrienden Hoofddorp gaat heel wat jaartjes terug. Watervrienden Hoofddorp is opgericht in januari 1971 en is al actief vanaf de bouw van het Aldert van der Zwaardbad in september 1971. Door Watervrienden Hoofddorp wordt tegenwoordig op de dinsdag- en vrijdagavond les gegeven. Het echtpaar Aart en Jenny van Dasselaar zijn vrijwilligers van het eerste uur, ook hun zoon Aart junior is inmiddels aan de vereniging verbonden. “Mijn vader geeft na al die jaren nog steeds zwemles en sinds kort wordt er op de dinsdagavond ook aan statushouders zwemles gegeven, bijvoorbeeld aan Syriërs. Hun beleving in het water is weer heel anders dan van ons. Ze zijn heel enthousiast”, aldus Van Dasselaar junior. “Eigenlijk zou iedereen minimaal zijn A-, B- en C-diploma moeten halen. Je C-diploma heb je bijvoorbeeld nodig om veilig te kunnen zwemmen in een zwembad met attracties en open water zoals recreatieplassen en brede sloten. Het diploma biedt echter onvoldoende veiligheid voor het zwemmen in zee. Juist door de hoge golven en muien zijn hiervoor weer extra vaardigheden nodig.”

Van Dasselaar junior is zelf allround gediplomeerd van wedstrijdzwemmen tot synchroonzwemmen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie