Afbeelding
Pixabay

Hitteplan in het Spaarne Gasthuis

24 juli 2018 om 12:35 lokaal

HOOFDDORP Er lijkt geen einde te komen aan de zomerse warmte en droogte in Nederland. Deze week is zelfs sprake van een hittegolf. Wanneer de buitentemperatuur langdurig boven de 25 graden is beginnen mensen last te krijgen van de hitte. Vooral kwetsbare groepen. Preventieve maatregelen zijn dan noodzakelijk. Ook het Spaarne Gasthuis bereidt zich voor op de warmte.

Vanaf morgen worden er flesjes water uitgedeeld op alle poliklinieken en patiënten die in het ziekenhuis liggen worden de komende dagen getrakteerd op verkoelende ijsjes.

KLACHTEN Hoe hoger de buitentemperatuur en hoe langer de hitteperiode, hoe meer mensen last van de hitte zullen hebben. Dat wordt versterkt door hoge temperaturen ’s nachts, waardoor mensen niet uitrusten. Langdurig aanhoudende hitte kan leiden tot klachten van vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

MAATREGELEN Het ongemak van hitte kan beperkt worden door aandacht te schenken aan de volgende punten:

- Drink voldoende Zorg ervoor dat u voldoende drinkt, ook als u geen dorst heeft. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk. Of als de urine donker van kleur is. Bedenk dat u ongemerkt veel vocht verliest door transpiratie. Matig het gebruik van alcohol.

Tip: Zorg dat u altijd een flesje water bij de hand hebt, zeker als u naar buiten gaat of met de auto op pad gaat.

- Vermijd inspanning Mijd lichamelijke inspanning tijdens de warmste periode van de dag (tussen 12 en 16 uur).

Tip: Maak gebruik van de koele ochtend en avond voor boodschappen of een wandeling.

- Houd uzelf koel Zoek een koele plek op in de schaduw of gebruik een ventilator; vooral tijdens de warmste periode van de dag (tussen 12 en 16 uur). Draag een wit hoofddeksel als u in de volle zon moet zijn, draag dunne gemakkelijk zittende katoenen lange kleding.

Tip: Maak gebruik van de koelere ochtend en avond voor uw boodschappen of wandeling. Neem een (voeten)bad of douche. Zoek verkoeling onder een boom of bij water en slaap niet onder een te warme deken.

- Zorg voor elkaar Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken. Dat geldt des te meer tijdens de vakantieperiode, wanneer familieleden en verzorgenden weg kunnen zijn.

Tip: Let extra op elkaar bij warm weer en steek een helpende hand toe.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie