Mud Masters: één groot blubberfeest

5 april 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

VIJFHUIZEN - "Wat het leukste is van Mud Masters? Dat is het biertje na afloop", zegt een opening in een gezicht dat één groot blubbermasker is. Inclusief ogen, oren en neusgaten. Het personage heeft zojuist het obstakel Trenches bedwongen.

Het is zaterdag, de eerste van het twee dagen durende modderfeest Mud Masters waarvan start en finish naast Expo Haarlemmermeer liggen. Zondag nog en dan keert de rust terug in het grote recreatiegebied rond de Big Spotters Hill en in de Plesmanhoek. Evenals op de Drie Merenweg waar zich lange files vormen. Liefst 12.000 deelnemers vertellen dan thuis op de bank hoe gaaf, of juist niet, die 6, 12 of 18 loodzware kilometers zijn geweest. Over de strijd tegen zichzelf, over de helpende handjes van hun ploeggenoten, de zuigende blubber, de onmeedogenloze obstakels waaronder de laatste. Want met het grote en verlossende bord 'Finish' in zicht worden ze nog even door een hindernis met stroomdraadjes geleid.

Maar het mag de pret allemaal niet drukken. Lol hebben ze onderweg volop. Zeker als iedereen van je team onherkenbaar is door de prut, maakt het gooien van handenvol blubber naar elkaar niks meer uit. Pootje haken in het water is ook favoriet als de zwoegers net uit de 80 meter lange duiker komen die onder de weg ligt die van de Vijfhuizense Tafelberg naar het Haarlemmermeerse Bos loopt. Hoewel het met zo'n 14 graden en volop zon lenteachtig is, schijnt het water nog steenkoud te zijn. In onvervalst Amsterdams klinkt het dan ook in een vriendengroep: "Ik geloof dat 'ze' in mijn lichaam verdwenen zijn."

Maar het leukste aan Mud Masters is het kijken, vinden moeder Annelies en haar dochter Kim uit Hoofddorp. Ze staan bij het obstakel Trenches, bergen van vette klei met erachter een waterbak, te wachten op Kims vriend Rob die meedoet in het team van de Nederlandsche Bank. "Voor geen goud zouden we meedoen", klinkt het eensgezind. Maar ach, wat zou het. Ook de tweede editie van Mud Masters Obstacle Run heeft toeschouwers nodig.

Foto's: Trudy Witteman

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie