Lezing over geschiedenis van het water in Haarlemmermeer

8 mei 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

CRUQUIUS - Hans van Velsen houdt zondag 18 mei een lezing over de geschiedenis van het water in en de droogmaking van Haarlemmermeer. De lezing is in Museum De Cruquius aan de Cruquiusdijk 27 te Cruquius. De lezing haakt in op de lopende tentoonstelling "Haarlemmermeer in Kaart". De lezing is van 15.45 tot 16.30 uur in de Waterschapszaal.

Met een kaartje van Historisch Museum Haarlemmermeer is het gratis toegang tot Museum De Cruquius en andersom indien de bezoeken op één dag plaatsvinden. De toegangsprijs voor volwassenen is € 7. Er zijn kortingen voor groepen, kinderen, jongeren, studenten en 65+.

Ir. Hans van Velsen was onder meer hoogheemraad van Rijnland. Hij heeft zich intensief verdiept in de waterschapsgeschiedenis van het gebied, waaronder het Haarlemmermeer. Zijn lezing gaat in op de groei van diverse waterplassen tot één vanaf 1250, de plannen tot droogmaking vanaf 1600, de ontwikkeling vanaf 1750, de verkaveling van de Haarlemmermeerpolder en het vervolg na de drooglegging.

De tentoonstelling 'Haarlemmermeer in Kaart' loopt nog tot en met 25 mei en is een selectie historische kaarten van Haarlemmermeer uit de collectie van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De kaarten vertellen samen een bijzonder verhaal van deze polder en alle landmeters en plannenmakers die Haarlemmermeer in kaart brachten over de eeuwen heen.

Museum De Cruquius is doordeweeks geopend van 10 tot 17 uur en in het weekend van 11 tot 17 uur.

Zie tevens www.museumdecruquius.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie