24 oktober 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Plannen piekberging Haarlemmermeer vastgesteld

Belangrijke mijlpaal behaald op weg naar realisatie Piekberging

HAARLEMMERMEER - De gemeenteraad van heeft afgelopen week het bestemmingsplan Buitengebied Zuid Waterpiekberging vastgesteld voor de aanleg van de piekberging Haarlemmermeer. Wethouder ruimtelijke ordening Adam Elzakalai: "Ik ben blij dat de gemeenteraad heeft ingestemd met het voorstel. Waterbeheersing is cruciaal, helemaal in een tijd waarin extreem weer steeds vaker voorkomt. Met het mogelijk maken van de piekberging draagt de gemeente haar steentje bij aan het toekomstbestendig maken van het watersysteem van Rijnland."

Ook hoogheemraad Aad Straathof is tevreden met vaststelling van de plannen: "Dit is een belangrijke stap in richting van de piekberging Haarlemmermeer. Ons watersysteem is straks beter ingericht voor de toekomst en wij zijn beter beschermd tegen klimaatverandering. De volgende stap is om samen met de omgeving te bekijken hoe we dit project gaan realiseren".

In de zuidelijke punt van de Haarlemmermeerpolder legt het hoogheemraadschap van Rijnland een piekberging aan. Dit is een omdijkt stuk polder dat bij hoge waterstand door hevige en langdurige regenval onder water gezet kan worden. Het is een tijdelijke bergingslocatie voor water uit de Ringvaart en de nabij gelegen Kagerplassen. Naar verwachting wordt de piekberging Haarlemmermeer eens per 15 jaar ingezet. Er staat dan voor enkele dagen water in. Voor de rest van de tijd staat de piekberging leeg en kan de grond worden ingezet voor landbouw.

Eerder al, op 24 september, had de verenigde vergadering van het hoogheemraadschap van Rijnland het projectplan en de legger vastgesteld. Met vaststelling van de plannen wordt de exacte ligging van de piekberging planologisch en waterstaatkundig geborgd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie