Scouting Kagiwepi viert 40 jarig bestaan

25 januari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

[NIEUW-VENNEP Het gaat goed met scouting in Nederland en ook in Nieuw-Vennep. De vereniging krijgt er steeds meer jeugdleden bij en van vergrijzing is bij scouting dan ook weinig te merken. Dit jaar viert de Vennepse scoutingvereniging Kagiwepi haar 40 jarig jubileum en groet ook zij nog steeds in aantal leden. Ieder weekend beleven meer dan 120 kinderen spannende outdooractiviteiten. Deze mooie mijlpaal wordt opgeluisterd door allerlei leuke activiteiten voor de jeugd gedurende het gehele jaar. 2015 is een echt feestjaar voor de scouts.

FEESTELIJKE ACTIVITEITEN

Dit jaar staan er een aantal leuke activiteiten op de planning om het veertigjarig jubileum te vieren. Zo zal de vereniging gezamenlijk op zomerkamp gaan naar Ommen. In de begindagen ging de groep namelijk ook altijd gezamenlijk naar deze mooie plaats in het oosten van het land. Daarnaast komt er een avontuurlijke ouder-kind wandeltocht door Nieuw-Vennep; doen de oudere leden mee aan de MudMasters in Hoofddorp; wordt er een jubileumlied opgenomen; wordt er een boek met de historie van scouting in Nieuw-Vennep uitgegeven; en zijn nog vele andere plannen. Naast al deze jublieum-activiteiten kent Scouting Kagiwepi sowieso een leuk gevarieerd jaarprogramma met buitendagen, logeerweekendjes, en uitstapjes.

HISTORIE

Kagiwepi is in 1975 opgericht en had als eerste locatie de zogenaamde De Wildt-hut (tegenover garage De Wildt aan de Venneperweg). Voor 1975 kenden Nieuw-Vennep reeds scouting - scouting bestaat in Nederland al sinds 1910. De grootste en bekendste groep van voor 1975 was de St. Catherina; nauw verbonden aan de RK Kerk in de Schoolstraat. Dit was een groep voor meisjes wat toen nog kabouters en gidsen werden genoemd. Kagiwepi is in feite ontstaan vanuit de ontzuiling van scouting in Nederland en zo heeft de St. Catherina dan ook een doorstart gemaakt als Kagiwepi. Kagiwepi was de eerste - en tot op heden enige - algemene scoutinggroep in het dorp, los van het feit of je een jongen of meisje was en los van een geloofsovertuiging of achtergrond.

In de jaren na de oprichting verkaste de vereniging nogal eens. Zo vond Kagiwepi onder andere haar intrek in een ketelhuis in de Kampoerfoeliestraat. Sinds begin jaren 80 is Kagiwepi gehuisvest op de huidige locatie naast basisschool De Boog in de Joh. Bogaardstraat. Eerst in een oude dependance van de school, later in het huidige karakteristieke gebouw met de twee puntdaken wat in 2010 met steun van onder andere de gemeente en de Rabobank is gerenoveerd.

GEMENGDE GROEPEN

Waar Kagiwepi eerst een gescheiden programma kende voor jongens en meisjes, wordt het typische scoutingprogramma nu al jaren gezamenlijk gedaan. Scouting draait immers om samenwerken. Maar ook om buitenleven. De één is goed in navigeren met een outdoor-GPS systeem, de ander kan heerlijke pannenkoeken bakken en een derde is goed in het bouwen van onderkomens voor de nacht. Voor ieder wat avontuurlijks en op deze manier kunnen kinderen samen de tijd van hun leven beleven. Gewoon buiten en zonder computer. Vele Vennepse jeugdigen beleven iedere week dit avontuur rond het clubhuis of in het Venneperhout.

OPROEPJE Heeft u in het verleden bij scouting gezeten en wilt u uw anekdotes en/of foto's delen voor in ons jubileumboek? Neem dan contact op via info@kagiwepi.nl of via de Facebook-pagina van Kagiwepi. Geïnteresseerden die lid willen worden van Kagiwepi kunnen naar www.kagiwepi.nl om te kijken in welke leeftijdsgroep en op welk tijdstip ze een kijkje kunnen nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie