Gedeputeerde Post: mogelijk toch windmolens in H'meer-Zuid

17 februari 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP - Er komen mogelijk toch windmolens in het open gebied Haarlemmermeer-Zuid. Dat zei de Noord-Hollandse gedeputeerde Elisabeth Post maandagavond in Hoofddorp tijdens een politiek cafe van de VVD.

De provincie Noord-Holland verzette zich eerder met hand en tand tegen een windmolenpark. Gedeputeerde Post zei maandagavond dat de provincie in opdracht van Den Haag nog plekken moet vinden voor ruim 100 megawatt aan windenergie.

De provincie heeft zelf Park21 aangewezen als zoekgebied voor windturbines, maar Provinciale Staten hebben geoordeeld dat ook Haarlemmermeer-Zuid erbij moet worden betrokken. Volgens Post gaat dat nu ook gebeuren. Luit Buurma van de stichting Windmolenpark Haarlemmermeer-Zuid kon niet anders dan tevreden zijn.

Voorzitter Anne Marie Kamevaar van de Dorpsraad Badhoevedorp was dat maandagavond nog niet. Zij en andere dorpswoners waren naar de VVD-bijeenkomst gekomen om gedeputeerde Post ertoe te bewegen de Schipholweg snel af te waarderen tot lokale weg. Post is dat echter nog niet van plan. Ze zei eerst de omlegging van de A9 te willen afwachten voordat er een beslissing wordt genomen over de Schipholweg.

Oud-dorpsraadvoorzitter Paul Teunissen vond dat de gedeputeerde daarmee de bestuursovereenkomst uit 2005 schond. Daarin staat toch helder dat de Schipholweg snel zou worden afgewaardeerd. Teunissen sprak over 'selectief winkelen' uit de overeenkomst. Elisabeth Post zei daarover dat het uiteindelijke ontwerp voor de omlegging er heel anders uitziet dan het plan uit 2005.

Het politiek café van de VVD had mobiliteit, duurzaamheid en Schiphol als gespreksthema's. Wat Schiphol betreft zei Piet Brandjes uit Rijsenhout dat het toch 'te zot voor woorden' is dat kleine nieuwbouwprojecten worden tegengehouden door de nabijheid van de luchthaven. Zo heeft Den Haag kort geleden een streep gehaald door de bouw van 27 nieuwe woningen in Rijsenhout, die alle al waren verkocht.

Elisabeth Post was het met Brandjes eens dat je dit soort initiatieven moet toestaan. Volgens haar is staatssecretaris Wilma Mansveld aan zet om dit rigide beleid te wijzigen. Volgens wethouder Derk Reneman komt het strenge beleid om niet te bouwen in geluidszones van Schiphol voort uit het verleden, waarin de luchthaven miljarden euro's heeft moeten dokken voor het isoleren van woningen en het betalen van schadeclaims. "Schiphol heeft daar een trauma aan overgehouden", aldus Reneman.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie