Bijbelse kerktuin verwelkomt 'Vrouwen Onderweg'

4 mei 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP "Sterke vrouw, wie zal haar vinden? Ze is meer waard dan edelstenen, staat in het Bijbelboek Spreuken. Wie zo'n sterke vrouw wil zoeken, vindt haar nu in onze Bijbelse kerktuin", zegt pastoor Kees van Lent van de r.k. H. Joannes de Doperkerk. "Zelfs zeven stuks. In het laantje achter de vijver vormen ze een fraaie galerij." Kennismaken met deze zeven Sterke Vrouwen? Dat kan op 9 mei, in de Bijbelse kerktuin, als Zr Emmanuele en Angel naar Hoofddorp komen om hun eigen verhaal over deze beelden te vertellen.

Deze nieuwste aanwinst omvat beelden van Maria Magdalena, Batseba, Mirjam, Eva, Ruth & Naomi, Tamar en een Zwangere Vrouw. Het zijn creaties van Zr Emmanuele van het St. Lioba-klooster uit Egmond en van Angel, een lerares uit de buurt van dit klooster. De beelden zijn gemaakt in opdracht van pastoor Van Lent. Ze zijn bestemd voor Kaag-eiland, waar ze een plek krijgen aan de waterkant, bij bezinningscentrum Stal op de Kaag. "Ik zocht een aanvulling voor het terrein rondom De Stal, die nauw met onze kerkgemeenschap is verbonden. We onderhouden goede contacten met het St. Lioba-klooster, waar de zusters heel actief zijn met allerlei vormen van creativiteit, zoals borduren en beeldhouwen. Toen ze eens op bezoek waren in de Stal filosofeerden we over "iets" voor onze waterkant. "Sterke vrouw, wie zal haar vinden?", zei Zr Emmanuele toen en zo ontstond het idee voor deze beeldenreeks. De figuren zijn gegoten in zuilen van basalt, dus sterk zijn deze vrouwen beslist."

De beelden, die volgend jaar op Kaag-eiland worden verwacht, maken nu een bijzondere reis. "Ze zijn onderdeel van een project, dat we Vrouwen Onderweg hebben gedoopt. Nadat ze het klooster in Egmond hebben verlaten, hebben ze een tussenstop gemaakt in het Bijbels Museum in Amsterdam. Afgelopen maandag, 4 mei, zijn ze gearriveerd in onze kerktuin, hun tweede tussenstation. Daar zullen ze een jaar blijven. En dan vertrekken ze naar hun definitieve bestemming op de Kaag."

De vrouwen staan in de Bijbelse kerktuin in Hoofddorp. Kees van Lent: "We beginnen om 14 uur in Boekwinkel 't Kruispunt, daarna gaan we verder in de tuin. In de komende maanden willen we alle vrouwenbeelden uit onze tuin, ook die van Karel Gomes en Antoinette Otten, nog eens onder de aandacht brengen. Ria Stolk, coördinator van onze boekwinkel, heeft het initiatief genomen voor een serie bijeenkomsten met Haarlemmermeerse vrouwelijke theologen die vertellen over een beeld dat ze aanspreekt. We verwachten Fieke Klaver over Eva, Hedi Hegeman over Maria Magdalena, Carla van Drie over Hagar en Els van Dongen over Tamar. Maar dat is zeker niet alles en meer info volgt. Voorlopig starten we met onze introductie op 9 mei. Wie daarbij wil zijn, moet zich wel even aanmelden. Dat kan via info@boekwinkelhetkruispunt.nl. Iedereen is welkom!"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie