Omgeving bankjes en hondenroutes wordt gemaaid

2 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De omgeving van bankjes en hondenwandelroutes wordt komende week gemaaid. Dat heeft wethouder Marjolein Steffens-van de Water donderdag tijdens de raadsvergadering gezegd in reactie op de commotie die is ontstaan over het maaibeleid.

De wethouder zei verder dat er met dorps- en wijkraden wordt gesproken over aanpassing van het beleid. Met een mooi woord wordt dat verfijning genoemd. Daarbij is het de bedoeling dat maaien van het groen in woongebieden de voorkeur krijgt boven maaien in gebieden waar geen mensen wonen. Volgens Steffens mag daarvan niet heel veel worden verwacht, maar moet eind volgende maand wel een en ander zichtbaar zijn.

Wethouder Steffens zei dat de gemeente niet alleen klachten heeft gekregen, maar ook positieve reacties. Zo zijn sommige inwoners erg blij met de bloemrijke en kruidenrijke bermen. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het gewijzigde maaibeleid afwijzen. "We zijn zeker niet doof voor die signalen."

Dat het maaibeleid veel tongen losmaakt, bleek wel bij aanvang van de raadsvergadering. Inwoner Cor Resoort liet de raad als inspreker weten dat het beperkte maaien ziekten en plagen kan veroorzaken. Hij wees op meer teken, muizen en ratten die graag in hoog gras rondlopen. Volgens Resoort tiert ook de schadelijke berenklauw welig.

De inspreker, die 30 jaar in het openbaar groen in Haarlemmermeer heeft gewerkt, zei dat het groen in de gemeente is 'kapot bezuinigd'. "Er is geen geld voor onderhoud van het groen. Dat is er alleen nog voor een honkbalstadion dat jarenlang leeg staat en voor onderhoud van de Calatravabruggen.''

Meerdere raadsfracties lieten weten ook niet gelukkig te zijn met het aangepaste maaibeleid. De raad praat er later deze maand langer over.

Volgens wethouder Steffens heeft de gemeenteraad zelf besloten om het groen minder te onderhouden. Veiligheid was en is de prioriteit van de politiek. De wethouder zei niet te weten of het mindere maaibeleid gevolgen kan hebben voor de volksgezondheid. Ze zegde een en ander te laten uitzoeken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie