Debat over aanpak radicalisering gaat vooral over moskee in Hoofddorp

23 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Een debat in de gemeenteraad over een plan van aanpak tegen radicalisering is donderdagavond vooral uitgelopen op een discussie over de moskee in Hoofddorp. Partijen waren het oneens over de vraag in hoeverre je de moskee kunt betrekken bij de strijd tegen radicalisering.

Voor Forza!-raadslid Michel van Dijk lag de zaak heel duidelijk. In een moskee wordt volgens hem de basis gelegd voor het 'kweken' van radicale moslims. Op grond van een uitzending van het tv-programma Zembla over een moskee in Denemarken stelde Van Dijk dat in alle moskeeën dezelfde boodschap wordt gebracht: "Niet integreren en je houden aan de regels van de koran."

Burgemeester Theo Weterings vond dat je de situatie van een moskee in Denemarken niet één op één kunt vergelijken met die in Hoofddorp. Michel van Dijk noemde de burgemeester naief. Volgens hem wuift hij problemen te makkelijk weg.

Van Dijk kreeg daarna de volle laag van HAP-fractievoorzitter Johan Rip. Hij zei dat er begin dit jaar een bijeenkomst is geweest met het moskeebestuur en dat er toen juist over radicalisering is gesproken. De raadsleden van Forza! waren daar niet bij, zo zei Rip, want die gaan liever op zolderkamertjes via sociale media de onderbuikgevoelens van burgers voeden.

Rip noemde aanhangers van Forza! die volgens hem vaak anoniem twitteren de 'moppermaffia'. Van Dijk vond de aanval van de HAP-fractieleider 'onbehoorlijk' en 'populistisch'.

De botsing over de moskee drong het eigenlijke onderwerp van het debat flink naar de achtergrond. Gemeenten in Noord-Holland hebben zo'n 130.000 euro gekregen om de radicalisering tegen te gaan. Dat geld wordt vooral gebruikt om 136 mensen uit de provincie een dag bij te brengen hoe zij radicalisering kunnen herkennen. Verder komt er ook een meldpunt, waar inwoners een melding over vermeende radicalisering kwijt kunnen.

De initiatiefnemer van het debat, VVD-raadslid Erik Boscher, zei dat het liefst een overzicht had gezien van de situatie op dit moment. Volgens burgemeester Weterings is radicalisering niet echt een probleem in Haarlemmermeer. Tot nu toe is bekend dat er één inwoner naar Syrie is afgereisd om daar te vechten en worden er vier personen gevolgd met mogelijk radicale ideeën. Over een jaar zal bij de evaluatie van het plan van aanpak blijken of die cijfers nog dienen te worden aangevuld.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie