Herinneringen aan de oorlogsjaren voor leerlingen Bikube

2 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Hoe ziet nou zo'n daggeldershuisje eruit waarin in de oorlogsjaren veel mensen moesten zien te overleven? Op die en nog heel veel andere vragen krijgt groep 6 van Sterrenschool Bikube deze dinsdagmorgen in het Haarlemmermeer Museum antwoord.

Ademloos luisteren de kinderen naar de verhalen en de herinneringen die de deelnemers aan de Verhalentafel van 'juf' Sybil van Dam hebben aan de oorlogsjaren. Normaliter vertellen ze elke dinsdag hun verhalen over vroeger aan elkaar, maar deze dinsdag willen ze hun herinneringen graag delen met de schooljeugd. En dan gaat het begin mei over die inktzwarte periode uit de geschiedenis van ons land. "Een stuk geschiedenis die heel ingrijpend is geweest. Wat toen is gebeurd, mag nooit meer gebeuren", laat directeur Elise van Melis in haar welkomstwoordje aan de jeugd weten.

Het zijn indrukwekkende herinneringen die de zeven vertellers met de schooljeugd delen. Herinneringen aan razzia's, bombardementen, huiszoekingen, onderduiken, saboteren, honger, voedseldroppings én de bevrijding van Nederland op 5 mei. Verhalen over de dappere en onverschrokken familie Boogaard uit Nieuw-Vennep die talloze onderduikers in hun boerderij opnam. Over de bombardementen op Schiphol en over de Hongerwinter waarin van alles werd gedaan om aan een beetje eten te komen. De verhalen worden ondersteund door authentieke filmbeelden.

Onderduiken. Opgesloten zitten in een kleine ruimte totdat het gevaar voorbij is. Vrijwilliger Piet Gorter weet een prachtig plekje voor Ryan en zijn klasgenoten Abi en Floris moeten hem zoeken. En precies zoals gelukkig vaker gebeurde in de oorlog: hij wordt niet gevonden. De jeugd sluit het bijzondere bezoek aan het museum af met een gedicht: Vrij. 'Ik ben vrij om te leven zoals ik leef. Vrij om te geloven in wat ik geloof. Vrij om te zijn wie ik ben'. En dat was tijdens de Tweede Wereldoorlog wel anders. En daarom ook de wens van een van de verhalenvertellers: "Vrijheid is een kostbaar iets. Ik hoop dat het in jullie leven altijd zo zal blijven."

Meer nieuws komende donderdag in de papieren versie van HCnieuws.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie