RODE KRUIS COLLECTEERT VOOR ACTIVITEITEN IN HAARLEMMERMEER

11 juni 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

In de nationale Rode Kruis Week van 18 tot 24 juni houdt het Rode Kruis afdeling Haarlemmermeer zijn jaarlijkse huis-aan-huiscollecte. De bijdragen komen geheel ten goede aan activiteiten in de gemeente Haarlemmermeer, zowel aan eerste hulpverlening in noodsituaties en bij evenementen, als aan sociale activiteiten.

De collecte heeft dit jaar een feestelijk karakter, want het Nederlandse Rode Kruis bestaat 150 jaar. Zijn jubileumjaar heeft de organisatie uitgeroepen tot het Jaar van de EHBO. De EHBO en de bereidheid dat te leren en toe te passen staan centraal.

Want, hoewel de hulporganisatie met duizenden vrijwilligers klaar staat om mensen in nood te helpen, zijn immers meestal gewone mensen - omstanders - de eersten die moeten handelen.

EHBO online of met app

"Geïnteresseerden kunnen op verschillende manieren hun eerste hulp-kennis vergroten", zegt Thea van der Heide, voorzitter van het Rode Kruis Haarlemmermeer. "Je kunt in het Rode Kruis-gebouw in Hoofddorp een EHBO-cursus volgen, maar ook door een online snelcursus EHBO te doen of met de gratis Rode Kruis EHBO-app voor hulp in noodsituaties."

Trainingen worden aangepast aan maatschappelijke ontwikkelingen en de nieuwste inzichten. Van der Heide: "Recente aanpassingen zijn EHBO bij drugs- en alcoholgebruik, verwondingen door kunstgras en een nieuwe kijk op wandelletsel. Ook over nieuwe protocollen zoals die voor slachtoffers bevangen door hitte informeren we vrijwilligers meteen."

Rap met ATB

In de Haarlemmermeer verzorgen vijfendertig vrijwilligers eerste hulp bij evenementen, waaronder tien chauffeurs en acht bikers. Arno Vaes is lid van het biketeam dat beschikt over vier mountainbikes. Vaes: "Het biketeam kan bij inzetten over grotere gebieden snel met de AED en eerste hulpmateriaal ter plekke te zijn. Zo kunnen we beter en sneller eerste hulp verlenen bij evenementen." In de Haarlemmermeer is het biketeam onder meer actief bij de Samenloop voor Hoop, een 24-uurs loop rond de Toolenburger Plas voor het KWF op 10 en 11 juni, en de avondvierdaagse in Floriande. Ook ondersteunt het team andere afdelingen bij grote evenementen zoals de Dam-tot-Damloop en de Marathon van Amsterdam.

Sociale activiteiten

Naast evenementen- en noodhulp organiseert de afdeling Haarlemmermeer van het Rode Kruis vele gezellige middagen met leuke activiteiten, bustochten door de regio en een vakantieweek op wisselende bestemmingen, vooral voor de oudere inwoners van de gemeente.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie