Bloemen voor 100-jarige Ariaantje Rus-Steenwijk

17 juli 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

RIJSENHOUT Eigenlijk werd Ariaantje Rus-Steenwijk zondag 16 juli 100 jaar, maar het grote feest met alle kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, andere familie, vrienden en buren werd zaterdag 15 juli al gevierd in de Anna's Hoeve in Rijsenhout. "En dan is ook burgemeester Theo Weterings nog gekomen om mij met een bos bloemen te feliciteren."

De jarige genoot duidelijk van alle belangstelling. "Dit is toch geweldig. Het kan toch eigenlijk niet mooier dan zo. En morgen op mijn echte verjaardag schijnt de kerk ook nog wat te willen vieren." Op de vraag of zij een speciaal recept heeft waardoor zij die 100-jarige leeftijd heeft kunnen bereiken, had de jarige een duidelijk antwoord. "Je moet gewoon bezig blijven. Ik doe veel aan handwerken en puzzelen."

En volgens zoon Harry, die "nog net aan de goeie kant richting Nieuw-Vennep" aan de Rijnlanderweg op de boerderij naast zijn moeder woont, doet zijn moeder gewoon nog de meeste dingen zoals koken en het huishouden nog helemaal zelf. "Wel met een beetje hulp, maar zij gaat ook nog met een schoffel of een hark en een emmertje de tuin in. Ze gebruikt dan wel die hark als steun maar dat emmertje raakt echt vol. Ik bewonder echt haar humor en sterke karakter."

De eeuweling is helder van geest maar loopt wat moeilijk. Zelfs autorijden heeft zij nog gedaan tot zij op haar 98ste jaar een hartinfarct kreeg. Ariaantje Rus (toen nog Steenwijk) kwam op 16-jarige leeftijd - als dochter uit een gezin dat met elf kinderen aan de Kaagweg in Abbenes woonde - bij het boerenbedrijf van de familie Rus aan de Rijnlanderweg werken. Door zijn moeder werd jongste zoon Jaap Rus aan Ariaantje gekoppeld omdat zijn moeder haar zo graag mocht. Van de vijf kinderen van Jaap en Ariaantje (vier dochters en een zoon) wonen er vier dichtbij in Nieuw-Vennep, Aalsmeer en Haarlem. Een dochter woont in Brabant.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie