Draverij niet alleen voor kenners

18 juli 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Tijdens de 7e editie van de Kortebaandraverij aan de Kruisweg in Hoofddorp-centrum waren er afgelopen zaterdagmiddag twee type bezoekers te onderscheiden: het type Hoofddorper, gezellig een biertje doen bij een evenement om de hoek en de fanatiekelingen van buiten Hoofddorp, die de pikeurs vanaf de kant aanmoedigden, hun weddenschap speelden en dit typisch Noord-Hollands paardenspektakel nooit aan zich voorbij laten gaan.

Vanaf het middaguur is de 300 meter lange drafbaan het toneel voor de eerste serie races, oftewel omloop, waarbij 28 paarden voor een licht karretje, sulky, zijn gespannen. De rit gaat telkens tussen twee paarden, waarbij de winnaar doorgaat naar de volgende omloop en de verliezer gelijk afdruipt. De 4-jarige Enisa staat vlak bij de finish en kijkt met grote ogen wat er op de baan gebeurt. Haar vader geeft uitleg. "Als ik groot ben ga ik paardrijden", mompelt ze terwijl ze met haar vingers aangeeft hoeveel centimeter ze dan nog moet groeien. "Ik heb al op een paard gezeten." Haar vader verbetert: "Dat was een pony." Vader Erkan vertelt dat ze ieder jaar gaan kijken. "Wij wonen om de hoek en ach je bent buiten en leuk te zien dat de weg tot paardrijbaan wordt omgetoverd. Zonde om niet te gaan, het is toch een hele organisatie en een hoop werk om de weg van zand te voorzien." Een andere bezoekster van het evenement staat naast hem en knikt. "Het is een speciale geur en als zoiets in ons dorp plaatsvindt, vind ik dat je response moet geven." De boodschappen moeten wachten, want ze is van plan te blijven. "Er rijdt een Hoofddorper mee met twee paarden. Ik weet niet welk nummer hij rijdt dat is jammer, als je hier staat, mis je info." Langs de hele baan is het gezellig met barretjes, terrasjes, karretjes met ijs, broodjes beenham en het bier vloeit rijkelijk. Dat geldt zeker bij een groepje sponsoren. "Bier mee in de koeltas en zelfs dit jaar een klaptafeltje mee, vertelt Ilona van de Poppe van Gepo Vleeswaren. "Het wedden laten we aan onze kinderen over, wij zijn namelijk te druk met praten en drinken", zegt ze lachend. Richting de VIP-tent wordt het drukker. De 61-jarige Hauwert is een serieus liefhebber van de sport. "Al jaren zijn wij erbij", wijst hij naar een groep die op een lange rij stoeltjes langs de baan zit. "Inmiddels zijn wij een heuse kortebaanfamilie geworden. Alles gaat mee, stoeltjes, eten, drinken, alleen de warme hap halen we hier." Wat trekt hem het meest? "Ik vind het mooi om de paarden te zien en wie er wint, hoe ze lopen en ook zomaar ineens stil kunnen staan. Van de afgelopen vijftig jaar weet ik alle winnaars op te noemen", zegt hij en grapt zich op te geven voor Wedden Dat. "Het is de gehele entourage en de kans om de pot te winnen. Ik ben ook Ajax-fan, maar als ik moet kiezen, kies ik toch voor de kortebaan." Hij is vol van pikeur Aad Pools. "Pools zit al 50 jaar in het vak en ik ben samen met mijn vrouw bij hem thuis geweest. Met recht draagt hij de titel Mister Kortebaan en is al veertien maal winnaar van het pikeursklassement."

UITSLAG In de pauzes zingt Hoofddorper Michael Agterberg op de baan vlakbij de overvolle VIP-tent. Bob de Leeuw, voorzitter van de Stichting Kortebaan Hoofddorp kijkt aan het einde van de dag tevreden terug. "Veel publiek vandaag. Bij de eerste omloop was al meer wedstrijdomzet gehaald dan vorig jaar gedurende het gehele evenement", concludeert hij. "Jammer dat de plaatselijke favoriet, mijn broer John de Leeuw, niet gewonnen heeft. Het lukt hem nooit in Hoofddorp. Het was een mooie dag, zonder vrijwilligers geen kortebaandraverij!", aldus De Leeuw.

De uitslagen: 1. Columbine Leb met rijder Ruud Pools; 2. Cattiva Byd met rijder John Dekker; 3. Jagger Broline met John de Leeuw.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie