Jongerengemeenteraad gaat aan de slag

22 augustus 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De jongerengemeenteraad van Haarlemmermeer gaat aan de slag. Met de beëdiging van 23 meisjes en jongens tussen de 13 en 21 jaar tijdens de eerste raadsvergadering na het zomerreces op donderdag 7 september is de jongerenraad een feit.

De gemeente had al eerder een kindergemeenteraad en een kinderburgemeester. Merel Breur uit Aalsmeerderbrug werd in april dit jaar tot eerste kinderburgemeester gekozen. Zij heeft al wat taken mogen doen samen met de echte burgemeester Theo Weterings.

De volwassen gemeenteraad besloot ruim een jaar geleden tot de vorming van een kinder- en jongerengemeenteraad. Doel van beide organen is om kinderen en jongeren te laten kennismaken met alle zaken waar de gemeente mee te maken heeft en hen te laten proeven van het politieke spel dat vaak aan de besluitvorming vooraf gaat.

De kinderraad en jongerengemeenteraad mogen gevraagd en ongevraagd advies uitbrengen aan de normale gemeenteraad en aan het college van burgemeester en wethouders. Voor het zomerreces is al een voorstel van de kinderraad over het opknappen van speelvoorzieningen unaniem door de gemeenteraad overgenomen.

Van de groep jongeren die 7 september wordt beëdigd is 52 procent een jongen en dus 48 procent meisje. Verreweg de meeste jongerenraadsleden komen uit Hoofddorp (15). Er zijn jongeren uit Nieuw-Vennep, Rijsenhout, Zwanenburg en Lisserbroek. Opvallend is dat Badhoevedorp als één van de grotere kernen niet is vertegenwoordigd.

In totaal 93 procent van de nieuwe jongerengemeenteraad gaat naar school. De KSH heeft de meeste vertegenwoordigers: vijf. Ook het Herbert Vissers College (vier) en het Haarlemmermeer Lyceum (drie) zijn goed vertegenwoordigd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie