Afbeelding
Redactie

GroenLinks blijft bezorgd over geluidhinder Schiphol

2 januari 2018 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De fractie van GroenLinks is bezorgd over de conclusies van het rapport van de GGD Kennemerland die belevingsonderzoek heeft gedaan naar hinder en slaapverstoring door vliegverkeer van Schiphol. Gemiddeld genomen is volgens de fractie vliegverkeer voor mensen die wonen in de regio Kennemerland vaker een bron van hinder en zorg dan andere oorzaken.

Volgens fractievoorzitter Nicole Mulder wordt uit het onderzoek steeds meer duidelijk dat de effecten op de gezondheid door de aanwezigheid van het vliegverkeer veel groter en ingrijpender zijn dan men eigenlijk wil toegeven. "Dat geldt niet alleen voor het geluid maar ook voor de aanwezigheid van ultrafijnstof in de lucht. Het RIVM doet nu vervolgonderzoek naar de effecten van ultrafijnstof, aangezien de uitkomsten van het eerste onderzoek daarnaar zorgwekkend waren."

"Op het onderzoek naar geluidhinder en slaapverstoring zaten wij, en ook andere gemeenten in de regio al wat langer te wachten, maar de hoofdconclusie van de GGD maakt nu wel duidelijk dat het bij inwoners van de regio Kennemerland op dit moment de grootste bron van hinder en zorg is."

GroenLinks stelde onlangs ook schriftelijke vragen over het zogenoemde 'kettingbeding', waarin kopers en huurders van nieuwe woningen in de omgeving van Schiphol vanaf 1 januari 2018 bij het koopcontract een verklaring moeten ondertekenen dat zij bekend zijn met de aanwezigheid van Schiphol en het geluid dat daarbij hoort.

Mulder: "Daarin heb ik onder meer aan het college gevraagd of zij willen overwegen om deze algemene maatregel van bestuur voorlopig niet toe te passen in onze gemeente. Een antwoord moet ik daar nog op ontvangen, maar verwacht ik wel zo snel mogelijk."

"Het is belangrijk dat er binnen afzienbare tijd duidelijkheid komt welke koers we kiezen in het spanningsveld tussen wonen in relatie tot de gezondheidsrisico's van Schiphol. Schiphol ongebreideld laten groeien terwijl er een enorme behoefte aan goed en veilig wonen is gaat duidelijk niet samen. Je ogen en oren dan maar sluiten voor de gezondheidsrisico's is natuurlijk niet de oplossing."

GroenLinks heeft aangekondigd deze kwesties hoog op de politieke agenda te houden. "We vinden dat de gemeente Haarlemmermeer duidelijk moet opkomen voor onze inwoners", zegt Nicole Mulder. "En er voor moet zorgen dat onze inwoners in een gezonde en veilige omgeving kunnen wonen en werken."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie