Afbeelding
Marina de Wit

Jan Tameris: 'Niet erg om zo 100 jaar te worden'

16 januari 2019 om 11:30 lokaal

HOOFDDORP Feest in Horizon Zorgcentrum afgelopen zaterdag. Jan Tameris vierde zijn 100e verjaardag. Op zondag 12 januari 1919 kwam Tameris ter wereld. Inmiddels zijn we een eeuw verder. Even wat feitjes op een rij: Tameris werd geboren in het plaatsje Rijk, werd vader van 8 kinderen, was bijna 70 jaar getrouwd, heeft 17 kleinkinderen, 14 achterkleinkinderen en is volgend jaar 75 jaar (inmiddels ere) lid van de voetbalvereniging SV Hoofddorp. Daarnaast heeft hij een koninklijke onderscheiding van koningin Beatrix ontvangen en een Mobilisatie-Oorlogskruis van Willem-Alexander.

Een hele mond vol en niet zo vreemd dus dat burgemeester Onno Hoes zaterdag persoonlijk rond elven een bloemetje kwam overhandigen aan deze bekende Hoofddorper die zijn leven lang hard werkte in zijn boerenbedrijf en later als werknemer bij een aardgasbedrijf. Hij was tevens een graag geziene vrijwilliger bij de voetbal en volkstuinen. Met een lekkere kop koffie neemt de burgemeester alle tijd voor een praatje met Tameris.

"Het gaat vanzelf. Het zit in de genen denk ik. Mijn moeder is 93 geworden", vertelt Tameris aan Hoes. Het is niet erg om 100 jaar te worden als je zoals Tameris zowel geestelijk als lichamelijk nog goed bent, althans hij ziet nog slechts 10%, maar hoort goed. "Tja, het leven verandert, maar je gaat er in mee", vertelt Tameris. "Ik weet nog dat Schiphol gebouwd werd en als er een vliegtuig overvloog we omhoog riepen of we mee mochten rijden. Tot mijn 44ste heb ik een boerenbedrijf gerund en daarna aardgasleidingen in Nederland en Duitsland aangelegd."

Zijn vrouw overleed in 2015 op 92-jarige leeftijd. "Ze was nog in goede conditie, maar versleten." Tameris maakt dagelijks een wandeling van 2 kilometer, wel met rollator. Ook kijkt hij het journaal, voetbal, darten, biljart en tennis, lost nog moeiteloos puzzels op en heeft een speciale lamp om te lezen. "Ach we zijn een vrolijk stel, ik heb mijn kinderen lachend opgevoed", doelt hij op zijn familie, die ook aanwezig is. Alleen alle namen van zijn (achter)kleinkinderen onthouden, is wel een uitdaging.

De 100-jarige drinkt graag een glaasje port. "Ik drink er meestal twee per dag, 's avonds rond achten een groot glaasje", vertelt hij de burgemeester. Tamaris is blij dat hij zo'n sociaal leven achter de rug heeft, want daardoor raakt hij nu niet in een isolement. Dagelijks komt er bezoek. Hoes: "Komen ze niet meer, belt u mij gewoon, maar dan wel graag op een tijdstip dat u aan de port zit!"

Tameris woonde tot drie jaar geleden nog zelfstandig. "Mijn vrouw en ik hebben 45 jaar aan de Koning Willem I laan gewoond. De polder is wel vreselijk veranderd. Er is niks meer over van het dorp, het gevoel raak je kwijt, het is een nieuwe wereld met zoveel gebouwen erbij. In die tijd was bijna iedereen landarbeider." Hij komt uit een gezin van 12 kinderen, waarvan nog 2 zussen en 1 broer in leven zijn. Zijn jongste zus is nu 80 jaar.

De burgemeester is vanochtend speciaal vanuit Brabant gekomen om Tameris te feliciteren. "Oh die 2 uur rijden is toch niks op 100 jaar", relativeert Hoes. Maar wat is eigenlijk het geheim van een lang huwelijk en leven? Hierover geen twijfel: "Eerlijk zijn, respect hebben voor elkaar, humor en hard werken!"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie