Huizenprijzen al vijf maanden in de lift

9 november 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMERMEER Het gaat goed met de huizenmarkt. Bestaande koopwoningen waren in september in Nederland gemiddeld 3,5 procent duurder dan een jaar eerder. Daarmee ging de huizenprijs in het sterkste tempo sinds april 2008 omhoog. De woningprijzen bereikten in juni 2013 het dal en gaan sindsdien weer omhoog.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster meldden een maandelijks stijging van de prijs van woningen. Al vijf maanden op rij vallen de prijzen van koopwoningen hoger uit dan in dezelfde maand een jaar eerder. Voor starters is het nu een mooi moment om een huis te kopen omdat de woningprijzen en de hypotheekrente laag zijn.

Het gemiddelde prijsniveau ligt nu ongeveer op hetzelfde niveau als in mei 2003. Vergeleken met de piek in augustus 2008 bedraagt de prijsdaling 19 procent. Ten opzichte met het dieptepunt in juni 2013 zijn woningen gemiddeld echter 3,1 procent duurder geworden.

Het Kadaster heeft al laten weten dat het aantal verkochte woningen in augustus uitkwam op 12.328, een stijging van bijna 24 procent ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

In de eerste acht maanden van 2014 werden in totaal 89.248 huizen verkocht, bijna 38 procent meer dan vorig jaar.

Net als in de voorgaande vijf kwartalen werden alle woningtypen duurder. Met ruim 4 procent was de prijsstijging het grootst bij appartementen en hoekwoningen. Vrijstaande woningen stegen het minst in prijs.

Mail de redactie
Meld een correctie

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie