Het nieuwe bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland.
Het nieuwe bestuur van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Winand Stut Fotografie

Partijen hoogheemraadschap van Rijnland bereiken akkoord

1 juni 2023 om 13:20 Overig

REGIO Het hoogheemraadschap van Rijnland heeft een coalitieakkoord bereikt. Zes partijen (BBB, VVD, CDA, Agrarisch, Natuur en JA21) slaan de handen ineen om te werken aan een toekomstbestendige leefomgeving, waarin we nu en in de toekomst veilig en gezond kunnen wonen, werken en genieten.

COALITIEAKKOORD

Een aanpak met oog voor de toekomst, dat is het uitgangspunt in het coalitieakkoord ‘Rijnland op peil’. Een van de belangrijkste doelen van de coalitie is het waarborgen van de veiligheid van het gebied. Er zal extra budget worden vrijgemaakt voor de bouw en renovatie van dijken, waterzuiveringsinstallaties en gemalen. Dit zal de waterkwaliteit en het waterpeil op orde houden, zodat de regio beschermd blijft tegen overstromingen.

Naast het waarborgen van de veiligheid, zullen de nieuwe bestuurders van het hoogheemraadschap ook een actieve rol spelen in het informeren en adviseren van lokale gemeenten over het klimaatbeleid. Door samen te werken met partners die vergelijkbare uitdagingen zien, willen ze een bredere visie op waterbeheer creëren en effectieve oplossingen vinden.

VERDELING

Naast het overeenkomen van het coalitieakkoord zijn ook de portefeuilles verdeeld. Namens de BBB wordt Aad Straathof deze bestuursperiode verantwoordelijk voor de portefeuille Voldoende Water. Bas Knapp (VVD) heeft de portefeuilles Waterketen en Waterveiligheid, daarnaast is het thema circulaire economie toegevoegd. Hans Schouffoer (natuurterreinen) gaat aan de slag met de portefeuille Schoon en Gezond water en energie. Het CDA wordt vertegenwoordigd door Marjon Verkleij, zij gaat zich richten op de thema’s Water en bodem sturend en Organisatie en Dienstverlening. Als vijfde is Jan de Vries (agrarisch) de portefeuillehouder voor de thema’s Financiën en Assetmanagement. JA21 is de zesde coalitiepartner, maar levert geen dagelijks bestuurder. Dijkgraaf Rogier van der Sande is verantwoordelijk voor bestuur, communicatie, erfgoed en calamiteitenbeheersing.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie