Frans Ouwerkerk maakt karakteristiek kunstwerk voor Sjaak Rijke

21 april 2015 om 00:00 Sport

HOOFDDORP In het atelier van Frans Ouwerkerk hangt het karakteristieke kunstwerk dat speciaal gemaakt is voor oud-collega Sjaak Rijke. De man die begin april in Mali bevrijdt werd door Franse militairen nadat hij ruim 3,5 jaar geleden ontvoerd werd door terroristen van Al-Qaida.

Frans Ouwerkerk, de Hoofddorpse kunstenaar onder andere bekend van de beschilderde Corvette en Vrouw in Balans, kent Rijke goed. "We hebben samen vliegtuigen schoongemaakt voor de KLM, toen Sjaak nog aan het leren was voor treinmachinist en stapels boeken moest doorspitten."

Ouwerkerk kwam een oude Ikea-poster tegen tijdens een van zijn wandelingen door Hoofddorp en het inspireerde hem tot het maken van dit kunstwerk voor zijn oud-collega. Iemand wilde de poster weggooien en Ouwerkerk nam het mee. "De blauwe waas staat voor het KLM-gevoel dat wij ooit deelden" aldus de kunstenaar.

Op het kunstwerk zijn kreten te zien als Liberté, verwijzend naar de Franse bevrijding en steen voor steen refereert aan de bezigheden van Rijke tijdens zijn gevangenschap. Rijke beeldde zich iedere dag in hoe hij zijn huis en tuin 'steen voor steen' opbouwde om zich te kunnen concentreren op wat hem dierbaar was. "Het nummer '1224' verwijst naar het aantal dagen dat Rijke gevangen zat. En de Coca Cola, dat drink ik", aldus de eigenzinnige kunstenaar. "De Corvette herinnert aan het slap ouwehoeren over de Corvette tijdens het schoonmaken in die tijd en aan Sjaak die reizen wilde maken", aldus Frans.

"Het kunstwerk is gemaakt van acryl, olieverf en markers en verder niets", aldus de Hoofddorper, "met niets, iets neerzetten, dat is wat ik doe." De boodschap zit volgens de kunstenaar in het kunstwerk zelf en dat er verder niks meer over te zeggen valt, behalve dat het kunstwerk letterlijk en figuurlijk "out of the blue" kwam. Op de vraag wat hij zo fascinerend vindt aan Rijke antwoord Frans: "Omdat ik hem ken, ik wilde iets voor hem maken wat hem en mij kenmerkt."

Wat er nu met het schilderij gaat gebeuren weet Ouwerkerk nog niet. "Ik wil het kunstwerk aan Sjaak geven, maar ik heb nog niks van hem gehoord. Wel heb ik hem een kaartje gestuurd om hem te feliciteren met zijn vrijheid."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie