Tiener Sammy Hassan praat in Brussel over onderwijs en noodhulp

Sport

HOOFDDORP Jongeren uit Nederland zijn deze week samen met tientallen jongeren uit andere Europese landen in Brussel om vertegenwoordigers van de EU te vragen om meer aandacht voor onderwijs in conflictgebieden. Sammy Hassan (16) uit Hoofddorp is een van de jongeren die naar Brussel reist. "Educatie geeft het kind de kans om uit de vicieuze cyclus te komen van armoede," vertelt hij.

Door het tonen van zelfgemaakte filmbeelden over de moeilijke omstandigheden op het vlak van onderwijs in oorlogsgebieden, vragen zij EU-vertegenwoordigers om meer geld en steun.

"Kinderen willen zelfs in de slechtste omstandigheden onderwijs blijven volgen," zegt UNICEF adjunct-directeur Justin Forsyth. "Het is aan ons om ervoor te zorgen dat de benodigde middelen beschikbaar zijn voor de kinderen. De Europese Unie geeft het goede voorbeeld door het Europese humanitaire hulp budget voor nood educatie te verhogen met 6% in 2017, wij hopen dat andere landen snel volgen."

De tien jongeren uit Nederland hebben zich voor vertrek verdiept in het belang van onderwijs. Ze hebben contact gehad met Europarlementariërs en spraken jongeren die door conflict hun opleiding niet konden afmaken. Tijdens de eindconferentie over het project Emergencylessons op 6 december in Brussel zullen de Nederlandse tieners vertegenwoordigers van de EU interviewen om er een verslag van te maken voor om de campagne te ondersteunen.

Dankzij financiering van de EU konden de afgelopen vier jaar bijna 2 miljoen jongeren in 20 oorlogs- en rampgebieden toch naar school. 75 miljoen jongeren in dezelfde situatie echter nog niet. Daar is meer geld voor nodig. Dit voorjaar besluit de EU of het budget voor onderwijs in noodhulpsituaties van 4% naar 6% wordt verhoogd.

advertentie
advertentie