Romeinse villa één grote grap

2 april 2015 om 00:00 Voorpagina

HOOFDDORP Zou er dan toch nog een beetje waarheid zitten in het verhaal van een Romeinse villa midden in de polder? Nee, dus. Als er al Romeinen zijn geweest, dan waren het varende Romeinen die een grote waterplas moesten oversteken. Maar het zag er woensdag, 1 april, wel heel geloofwaardig uit.

Zelfs de toespraak van wethouder Elzakalai voegde nog allerlei elementen toe aan het ongelooflijke verhaal van een Romeinse villa, midden in de polderklei. Maar naar gelang de tijd verstreek en de wind vat kreeg op een Romeins schild (meteen was te zien dat het om geschilderd piepschuim ging) spatte de droom definitief uiteen. Hier lagen en stonden wel spullen die verdacht veel leken op materialen uit de oudheid, maar in werkelijkheid kwamen ze uit de school op loopafstand: het Haarlemmermeer Lyceum. Leerlingen van het VWO hadden ze gemaakt ter voorbereiding op hun reis naar Rome. Tussendoor had een van de leerkrachten via de HC in een korte serie geprobeerd de lezers op het verkeerde been te zetten.

De geschiedenis van Haarlemmermeer in het algemeen en Hoofddorp in het bijzonder hoeft dus niet herschreven te worden, zoals wethouder Elzakalai suggereerde. Net zoals zijn hele toespraak over een Romeinse veldheer, tranen die het Haarlemmermeer vormden, de verwoesting en het alsnog vinden één grote 1 april grap betrof. Ouders van de leerlingen wisten dat ook, maar deden netjes mee met het toneelstukje. Net zoals Esmee Bruggeman, Emmy van den Burgt en Isabella Biney, leerlingen van de vierde klas van het VWO. Zij hebben graag aan dit project met zo'n speciale 'vinddatum' meegewerkt en stonden daarom heel geïnteresseerd te kijken. Volgend jaar gaan ze voor het 'ecchie' want dan wordt Rome vereerd met een bezoek. De 'bouw' van de Romeinse villa is een CKV-project. Er is vanaf februari aan gewerkt door leerlingen uit de 4e klas vwo van het Haarlemmermeer Lyceum, locatie Zuidrand. De gemeente werkte mee door het terrein ter beschikking te stellen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie