Akkoord over bijzettingen op kerkhof De Wilgenhof

14 januari 2016 om 00:00 Voorpagina

HOOFDDORP Het blijft toch mogelijk dat overledenen na 1 januari 2029 worden bijgezet in een bestaand graf op begraafplaats De Wilgenhof bij Vijfhuizen. De gemeente heeft daarover overeenstemming bereikt met Rijkswaterstaat. Wethouder Marjolein Steffens-van de Water heeft dat deze week bekendgemaakt.

De gemeente maakte vorig voorjaar bekend dat er vanaf 2029 geen overledenen meer zouden kunnen bijgezet in de graven op De Wilgenhof. Die maatregel hield verband met een overeenkomst die de gemeente in 2001 met Rijkswaterstaat heeft gesloten over de toekomst van het kerkhof. In verband met de aanleg van de Polderbaan spraken beide partijen af dat de begraafplaats op termijn dicht zou gaan. Er zou nog wel 50 jaar grafrust in acht worden genomen.

De bekendmaking over het niet meer bijzetten in bestaande graven leidde tot vaak emotionele reacties bij nabestaanden die dierbaren op De Wilgenhof hebben liggen. Wethouder Steffens zei deze week dat ze meerdere gesprekken heeft gevoerd met betrokkenen.

De reacties leidden ertoe dat de gemeente en Rijkswaterstaat opnieuw met elkaar in overleg zijn gegaan. Wethouder Steffens zei dat zij deze gesprekken tussen kerst en de jaarwisseling heeft afgerond met directeur Nancy Scheijven van Rijkswaterstaat.

Het resultaat is dat er na 1 januari 2029 toch overledenen mogen worden bijgezet in bestaande graven. Marjolein Steffens is tevreden dat Rijkswaterstaat hiermee akkoord gaat. De afspraak is dat er een lijst wordt gemaakt van mensen die in aanmerking willen komen op te worden bijgezet op De Wilgenhof. De gemeente gaat daarvoor nabestaanden benaderen. De lijst moet 1 mei dit jaar klaar zijn. Dan wordt de definitieve lijst overhandigd aan Rijkswaterstaat en daarna is het niet mogelijk meer om deze lijst te veranderen.

Wethouder Steffens zei deze week dat de gemeente zoveel mogelijk maatwerk wil leveren aan inwoners die een andere keuze hebben gemaakt na de aankondiging dat bijzetten na 1 januari 2029 niet meer mogelijk was. Het is bekend dat sommige inwoners om die reden zijn uitgeweken naar een andere begraafplaats.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie