31 oktober 2016 om 00:00 Zakelijk

All-in prijzen voor nieuwe auto's

Vanaf deze week mogen autobedrijven alleen nog maar all-in prijzen voor de te verkopen nieuwe modellen hanteren. Op initiatief van de Autoriteit Consument en Markt is bepaald dat alle onvermijdbare kosten, zoals rijklaarmaakkosten (waaronder o.a.: het tenaamstellen, aanschaf kentekenplaten, transport, uitvoeren van de 0 beurt, recyclingbijdrage, verwijderen verpakkingsmateriaal en meer) voortaan in de gecommuniceerde (advertentie)prijs van de auto moeten zitten. Het gaat hier dus met name om kosten die gemaakt moeten worden om een nieuwe auto de garage uit te kunnen rijden. Op die manier moet er voor de consument een betere mogelijkheid ontstaan om te bepalen wat een auto kost, om daarmee ook beter te kunnen vergelijken. Wat echter niet tot de genoemde kosten behoort (tenzij anders staat aangegeven) zijn zaken als brandstof, een mattenset, lifehammer, veiligheidskit, tectylbeurt enz. Speciaal voor zakelijke rijders die met bijtelling te maken hebben, wordt er een fiscale waarde voor het betreffende voertuig bepaald. Overigens gaan er hier en daar al stemmen op, om deze manier van prijzen ook toe te passen op occasions.

Meekijken tijdens onderhoud?

Bovag en RAI gaan uit van 415.000 nieuwe personenauto's

Met nauwelijks twee maanden te gaan in dit autojaar (verwachting was 400.000,maar wordt waarschijnlijk 380.000 stuks) hebben branche-organisaties Bovag en RAI Vereniging hun verwachting voor 2017 uitgesproken. Op basis van een aantrekkende economie en de door het Kabinet tijdens Prinsjesdag uitgesproken berichten, zouden naar hun oordeel 415.000 nieuwe auto's verkocht moeten kunnen worden. Bert de Kroon, voorzitter van Bovag Autodealers over het toch nog steeds wat lagere totaal: "De nieuwverkoop is in het afgelopen jaar gedempt door de parallelle import van personenauto's als gevolg van de fiscale wetgeving." Naar verwachting gaat het daarbij jaarlijks om circa 180.000 jong gebruikte personenauto's. Bij monde van voorzitter Steven van Eijck voegt RAI Vereniging daar aan toe: "Na jaren van sterk fiscaal gestuurd beleid in de zakelijke automarkt, komt er in 2017 ruimte voor een gezondere markt. Zakelijke rijders zullen weer meer gaan kiezen tussen alle merken en modellen. Alleen voor de volledig elektrische auto's blijft er een verlaagd bijtellingstarief van 4%. Voor een nieuwe Kabinet ligt er nog wel de opdracht om de bpm verder af te bouwen omdat deze nog altijd erg marktverstorend werkt en auto's onnodig duur maakt."

Denim terug in Volkswagen Beetle

In het midden van de 70er jaren kwam Volkswagen met een denim bekleding in de Kever. Een ontwikkeling die helemaal paste bij die tijd van flowerpower en spijkergoed. We zijn nu vier decennia verder en op basis van de toenmalige Kever ontwikkelde het automerk de huidige Beetle. In de slipstream daarvan is er nu ook weer een Denimversie van. Leverbaar in de metallickleur Stonewashed Blue, voorzien van 17 inch donkere velgen met chroomaccenten, extra brede stootlijsten in de carrosseriekleur en een jeanskleurige softtop voor de cabriolet. Ook het interieur kent de nodige verwijzingen naar het model van toen. Met opbergruimten aan de zij- en achterkanten van de voorstoelen, een in de kleur Blue Brushed uitgevoerd dashpad, maar ook stoelen en vloermatten met het rode Beetle-label. Op de standaarduitvoering zijn diverse optiepakketten te bestellen om daarmee het model een persoonlijke touch te geven. De Beetle is bestelbaar vanaf 28.610 euro en de Carbiolet is er vanaf ruim 33.000 euro.

Mazda CX-5 goede aankoop

De ANWB onderzocht welke auto's het beste hun waarde behouden en kwam tot de slotconclusie dat de Mazda CX-5 dit lijstje aanvoert. Volgens de belangenorganisatie is de meest waardevaste occasion. In het lijstje benzineauto's uit 2012 staan op de navolgende plaatsen: de Volkswagen up! (mits met airco), Subaru BRZ, Toyota Verso-S, Mercedes-Benz B-Klasse, Toyota Yaris Full Hybrid, Volkswagen Beetle, Kia Venga, Hyundai iX20 en de Kia Picanto. De Japanse en Koreaanse merken voeren dus ook hier de lijst aan. Voor het onderzoek maakte de ANWB gebruik van de eigen Koerslijst en keek daarmee welke modellen in de afgelopen vier jaar het beste hun waarde behielden. Anders gezegd: Wat zou de waarde van de auto uit 2012 zijn, wanneer deze op 1 september 2016 met een km-stand van 60.000 km ingeruild zou worden. De CX-5 had na nog een waarde van 66 procent. De hoogste in de reeks en dat bracht de beoordelaars tot de volgende motivering: "Deze Japanse crossover is betrouwbaar, biedt goede rijeigenschappen, een hoge zit, een boel binnenruimte en een aansprekend uiterlijk. Een voorwielaangedreven TS+ uitvoering (uitgerust met onder meer cruise control, klimaatregeling en parkeersensoren) levert vier jaar na aanschaf nog 66 % van de nieuwprijs op", aldus de ANWB op hun website (www.anwb.nl/auto/nieuws/2016/september/top-10-waardevaste-occasions).

Dacia Duster Blackshadow

Tijdelijk levert Dacia een Duster Blackshadow. Een model met hoogglans zwarte buitenspiegels, B stijlen en een grille. Verder zijn het interieur plus stuurwiel in de metamorfose meegenomen en voorzien van zwart leren bekleding. Tot het pakket behoren ook: grijze mistlampkappen, een verchroomd uitlaatsierstuk, getinte ramen achter, 16 inch lichtmetalen velgen in het zwart, een hoogglans zwarte middenconsole, hoogteverstelling op de bestuurdersstoel, elektrische ramen, cruise control, parkeersensoren en een camera achter plus een Media Nav Evolution multimedia en navigatiesysteem met 7 inch scherm, DAB+, USB en Bluetooth. Als 4x2 met een 125 pk benzinemotor is het model leverbaar vanaf 20.990 euro. Als 4x4 komt hij op 23.090 euro. Voor de 110 pk diesel starten de prijzen bij 24.890 euro.

SEAT Ateca in showroom

SEAT-dealers hebben nu de nieuwe Ateca staan. Een robuust ogende, praktische, maar ook sportieve SUV in het middensegment. Compleet met de trapeziumvormige grille, de driehoekige lampunits en andere typerende stijlelementen van het Spaanse automerk. Naast een verhoogde zit en daarmee goed zicht rondom, biedt de Ateca plaats aan vijf inzittenden en 510 liter bagage. Met behulp van de neerklapbare achterbank kan die laatstgenoemde ruimte overigens vergroot worden tot 1.604 liter. Verder is er keus uit de nodige TSI benzine- en TDI dieselturbomotoren met vermogens van 85 kW/ 115 pk tot 140 kW/190 pk. Voorwielaandrijving en een handgeschakelde versnellingsbak zijn standaard, het optieprogramma meldt onder andere 4DRIVE-vierwielaandrijving en een 7-traps DSG-automaat met dubbele koppeling. Tot de veiligheidsopties behoren: Traffic jam assist, Lane assist, Adaptive cruise control (ACC), Front assist, City Emergency Brake met voetgangersbescherming, verkeersbordenherkenning, Blind spot detection, Rear cross traffic assist, Top View camera, Park assist 3.0, Emergency Assist en Light assist. De prijzen beginnen bij 25.900 euro.

Vernieuwde S-Cross bij Suzuki-dealer

Wanneer je de Suzuki showroom binnenloopt kun je eigenlijk niet om de nieuwe S-Cross heen. In zijn jongste gedaante kreeg de familie crossover een stoere grille, die je echt niet over het hoofd kunt zien. Het is een aandachttrekker van de eerste orde en geeft het model iets eigens. Achter die grille is plaats ingeruimd voor de driecilinder 1.0 Boosterjet met 82 kW/112 pk of de viercilinder 1.4 Boosterjet met 103 kW/140 pk. Motoren, die mede door het lage eigen gewicht van de S-Cross (vanaf 1.065 kg), prima presteren, weinig verbruiken en uitstoten. Ook het interieur is vernieuwd. Het dashboard kreeg nieuwe materialen, meerdere hoogglans zwarte en satijn chromen details zorgen voor een chique uitstraling, evenals de chromen raamlijsten. Er zijn drie uitvoeringen: Comfort, Exclusive en High Executive. Ieder daarvan is standaard voorzien van: cruise control, airconditioning en een radio/cd-speler met USB-aansluiting en Bluetooth. De nieuwe S-Cross is er vanaf 20.999 euro. All-inclusive (privé lease) is er vanaf 369 euro per maand.

Showroomnieuws bij Renault: De Mégane Estate

De vierde generatie van de Mégane Estate staat inmiddels naast de hatchback bij de dealer in de showroom. De veelzijdige Mégane Estate biedt natuurlijk alles wat de Hatchback ook heeft, maar biedt een bagageruimte met een lengte van maximaal 2,7 meter. Er komt ook een Mégane Estate GT met een sportpakket, 4CONTROL-technologie met vierwielbesturing en de Energy TCe 205 EDC-motor.

Kia succes gaat voort

In ons land zijn tot en met augustus 13.029 nieuwe Kia's op kenteken gezet. Augustus alleen kende daarbij al 1.547 verkopen oftewel 22 procent meer verkopen dan dezelfde maand van vorig jaar. Het populaire Aziatische automerk staat daarmee op de zesde positie in totale verkoopstatistiek van ons land. "Wij zijn erg tevreden met het resultaat tot nu toe", aldus Sjoerd Knipping, Director Sales. "Naast de Picanto heeft de succesvolle introductie van de nieuwe Kia Sportage hier zeker aan bijgedragen. Dat, in combinatie met ruim 800 orders voor de nieuwe (hybride-red.) Kia Niro en de komst van de Optima PHEV en Sportswagon, geeft ons het vertrouwen om over heel 2016 het bestverkochte Aziatische automerk in Nederland te blijven."

Nissan neemt belang in Mitsubishi Motors

Nissan heeft 34% van de Mitsubishi Motors aandelen gekocht. Doel van deze intensieve strategische alliantie is dat beide Japanse merken hun reeds langer bestaande samenwerking verder uitbouwen. Deze transactie maakt Nissan ook gelijk de grootste aandeelhouder van Mitsubishi Motor Company (MMC) en draagt bij aan het nog intensiever werken aan gezamenlijke aanbestedingen, ontwikkeling van nieuwe voertuigplatforms plus technologie en gebruik van productiefaciliteiten. "Deze transactie is een doorbraak, een win-winsituatie voor zowel Nissan als Mitsubishi Motors", zegt Carlos Ghosn, chief executive en president van Nissan.

Het beste van McLaren en Kenwood

Met het McLaren 675LT JVCKenwood concept coupémodel brengen beide (al 25 jaar samenwerkende) high tech fabrikanten het beste samen. Zoals bekend is de 675 LT onlangs in productie genomen en zullen er slechts 500 (reeds verkochte) exemplaren van gebouwd worden. Bij dit conceptmodel moest vooral het interieur geschikt gemaakt worden voor de inbouw van het systeem. Niet eenvoudig, zo bleek al snel. Vandaar dat een geheel nieuw interieur werd ontworpen met bestaande McLaren-componenten en innovatieve nieuwe materialen en stoffen. Het dashboard en de tunnel zijn afgewerkt met Carbon Black Nappaleer en het deel voor de bestuurder is voorzien van een reflecties absorberende Geometrical Black Technical stof. Het geheel is zo gepositioneerd dat het lijkt alsof een deel van het dashboard zweeft op een strook Satellite Grey Technical stof die vanaf het dashboard overgaat in de deurpanelen. Door het ontbreken van de middenconsole en de toevoeging van het aangepaste stuurwiel uit de McLaren P1GTR kan de Head Up Display (HUD) bediend worden. Boven de bestuurder is het display van het DRVM-systeem (Digital Rear View Monitor) gemonteerd. Het is geïntegreerd in de met Carbon Black nappaleder beklede hemel die rondom is afgewerkt met Deep Cobalt Blue stiksels. In beide portieren is een achterwaarts gerichte camera gemonteerd, afgedekt door een spoilertje, en boven de nummerplaat aan de achterzijde zit de derde camera.

Ford Ranger scoort op vele punten

Niet alleen is het (met meer dan 25.500 exemplaren in 2015) de bestverkochte pick-up in Europa en vooralsnog is de nieuwe Ford Ranger ook het enige model binnen dit segment met een Euro NCAP-score van vijf sterren. Het voortgaande succes van het model laat zich verklaren door de uitstraling, maar zeker ook door de beschikbare technologieën. Zo is de nieuwste Ford Ranger voorzien van: Lane Keeping Alert, Lane Keeping Aid, Adaptive Cruise Control met Forward Alert, Traffic Sign Recognition, Park Assist voor en achter, Rear View Camera en Electronic Stability Control-systeem dat speciaal is ontwikkeld om het slingeren van een aanhanger/caravan tegen te gaan. Verder zijn er de bekende Ford extra´s zoals: het spraak gestuurde SYNC 2-connectiviteitssysteem, Hill Launch Assist, Hill Descent Control, Adaptive Load Control en Emergency Brake Assistance. Een ander aspect dat bijdraagt aan de toenemende verkopen is het gunstige brandstofverbruik. Motoren met auto-Start-Stop-technologie, nieuwe eindreducties en elektrische stuurbekrachtiging dragen bij aan een reductie van het verbruik tot wel 17 procent.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie