Esmee op archiefbeeld.
Esmee op archiefbeeld. Annemiek Cornelissen

Bronzen Visser valt over de finish: 'Mijn benen werden niet meer aangestuurd'

Overig

SALT LAKE CITY Olympisch kampioene Esmee Visser heeft zondag bij de WK Afstanden in Salt Lake City op de 5000 meter genoegen moeten nemen met een tijd van 6.46,68 en pakte daarmee WK-brons. De Beinsdorpse kwam vallend over de finish.

Martina Sablikova heeft bij de WK afstanden haar vertrouwde wereldtitel op de 5000 meter op sensationele wijze moeten afstaan. De 32-jarige Tsjechische leek in de vierde rit met een wereldrecord (6.41,18) haar elfde wereldtitel op rij op deze afstand binnen te hebben. In de zesde en laatste rit zorgde de Russin Natalia Voronina echter alsnog voor een daverende verrassing. Met een mondiale toptijd van 6.39,02 duwde ze Sablikova van haar troon. Uiteraard waren alle ogen gericht op het titanenduel tussen Sablikova en Visser. De titelhoudster nam vanaf de start het initiatief en begon al snel voorlangs te kruisen. De 24-jarige rijdster van TalentNED kon lange tijd in de buurt blijven van haar grote rivale, maar moest zich in de slotfase gewonnen geven. Door pure vermoeidheid viel ze ook nog vlak voor de finish.

"Ik baal gewoon. Mijn benen werden niet meer aangestuurd. Ik heb ervoor gestreden en waar ik nu sta in de eindstand is wat ik nu ben", sprak Visser bij de NOS teleurgesteld. Op donderdag kwam ze op de 3000 meter, de afstand waarop ze tweevoudig Europees kampioene is, niet verder dan de vijfde plek.

"Gelukkig sta ik nog wel op het podium. Het had echt veel pijn gedaan als ik geen medaille had gehaald. Brons is niettemin voor mij een troostprijs. Dit is het voor mij nu, ik moet reëel zijn. Het gat met het wereldrecord van Voronina is groot. Ik zeg niet dat ik dat nu ook had gekund. Ik denk wel dat ik er ooit toe in staat ben. Maar nu niet, in dit seizoen."

Volgens Visser heeft ze in Salt Lake City veel geleerd. "Ik weet nu hoe ik de komende jaren moet aanpakken. Dat deel ik liever niet met de buitenwereld. Dit seizoen is beetje aan mij voorbijgegaan. Het was allemaal een beetje eentonig. Ik was de hele tijd op zoek naar het onbevangen slagje, zeg maar het Esmee-slagje. Maar dat heb ik helaas niet kunnen vinden."

advertentie
advertentie