Roest gaat voor Nederlandse titel

Sport/sport

HOOFDDORP In het voorlaatste weekend van het NK viertakt van Chrono Racing moest Devyan Roest zich tevreden stellen met een achtste, tiende en derde plaats in de Parolin Rocky-klasse. De 11-jarige karter uit Hoofddorp heeft met nog één race te gaan nog altijd goede papieren om de Nederlandse titel te veroveren. Met zijn startnummer 17 wist hij ook op het TT Junior Circuit in Assen fraaie inhaalacties te laten zien.

Vader Rop vertelt hoe zoon Devyan met de kartsport in aanraking is gekomen. "We zijn een keer in Zandvoort gaan kijken en daar zag hij de karts van Kartcentrum Lelystad. We zijn een keertje gaan kijken bij de kartschool in Lelystad en dat ging meteen prima. Vrij snel heeft hij zijn gevorderden licentie gehaald. Vorig jaar hebben we een race geproefd op de kartbaan in Kerpen en dit jaar rijdt hij voor het eerst mee in het Nederlands kampioenschap."

In de eerste NK-race van dit jaar in Berchem pakte Devyan direct pole position, maar had hij in de tweede race materiaalpech. Dat maakte hij in het tweede en derde weekend meer dan goed door in het grote veld te winnen. Van die zes races won hij er vijf en werd hij een keertje tweede. Zijn opa Eric Roest racete in de Formule Opel Lotus nog tegen Jos Verstappen en reed verder in de Formule Ford en de Formule Renault. Nu is hij de drivercoach van zijn kleinzoon, terwijl vader Rop sleutelt. Het drietal heeft al mooie successen behaald dit seizoen.

Dit seizoen was Devyan geregeld op het podium te zien bij de NK-races. Bij de NK's in Eindhoven, Berghem en Strijen was hij op het podium te vinden. Die sterke serie heeft hem een mooie plaats in de tussenstand opgeleverd. In Assen toonde hij ook over een goede mentaliteit te beschikken. "Dit jaar zou eigenlijk een leerjaar moeten worden, maar het gaat boven verwachting goed", zegt de talentvolle Devyan die de raceweekenden samen met zijn vader en opa doorbrengt. "Het is echt leuk om te doen, maar soms is het toch ook wel spannend. Voorlopig sta ik bovenaan als we de twee slechtste resultaten schrappen. Er is komende maand in Eindhoven nog één weekend met drie races te gaan. Het zou heel cool zijn als ik Nederlands kampioen zou worden."

Rop en Devyan werken in het kartweekend samen met Benedu Racing. "Ik ben timmerman en geen monteur, maar we vullen elkaar enorm goed aan", zegt vader Rop. "We vinden elkaar in onze passie voor de kartsport. Samen sleutelen we aan de afstelling en dat pakt heel goed uit. Ook in de tussenliggende perioden tussen de raceweekenden in hebben we veel contact en evalueren we wat er goed en niet goed ging. Bij Benedu hebben we echt de support gevonden die we zochten."

Devyan krijgt veel tips van oud-coureur en opa Eric Roest. "Hij leert me veel over de bochtentechniek. Hoe ik de bochten het beste kan nemen om de meeste snelheid mee het rechte stuk op te nemen. Soms moet ik een andere lijn rijden of wat meer over de kerbs." In zijn eerste jaar in de Formule Ford in 1989 werd Roest direct kampioen en wellicht ziet hij zijn kleinzoon hetzelfde presteren in de Parolin Rocky-klasse in de kart. "Ik zou apetrots zijn mocht hij Nederlands kampioen worden. Net als opa in de Formule Ford in het eerste jaar kampioen. "

Bij zijn eerste race vorig jaar in Kerpen eindigde Devyan nog op de 25e plaats, maar daarna is er veel veranderd. "Ik zag dat Devyan de verkeerde lijnen reed en dan begint het racehart toch te kriebelen", vertelt Eric Roest. "In de winter zijn we veel met hem bezig geweest. Als ik zeg dat hij een bocht 10 centimeter verder naar rechts of links moet nemen, doet hij dat meteen. Hij pikt dingen heel snel op. Als je ziet dat hij met sprongen vooruit gaat, maakt je dat trots. Op de nieuwe baan hier in Assen had hij tot vrijdag nog nooit gereden en toch pikt ie dat heel snel op. Ik zeg altijd dat hij bochten moet onthouden. Op veel circuits zijn er dezelfde of vergelijkbare bochten. Ik had nooit gedacht dat ik naast de baan net zoveel plezier zou hebben als op de baan."

In Assen verliep het in de eerste twee races minder goed. "Ik had in de eerste race een slechte start", kijkt Devyan terug. "Ik viel terug naar de vijftiende plaats, maar ben toch nog achtste geworden. In de tweede race lag ik zesde, maar kreeg ik in de laatste ronde een tikkie en viel ik terug naar P10. Waarom nou in die laatste ronde, dacht ik nog. Dan kun je niks meer goed maken. Maar ik vind het cool om in te halen. Als ik een gaatje zie, zet ik hem er gewoon tussen. Zo kun je naar voren komen. Als dat lukt, denk ik 'zo, die hebben we gehad, nu verder naar de volgende'. Maar ik ben pas echt blij als ik de top 3 haal en dat is in de derde race gelukt."

advertentie
advertentie