Afbeelding
Gijs Kaligis

Justin Polman kent daverende terugkeer in NK Rotax Max

Sport/sport

VIJFHUIZEN Als twee honden vechten om een been, gaat de derde ermee heen. Dat spreekwoord was zondag in Genk van toepassing op karter Justin Polman. De 14-jarige rijder uit Vijfhuizen won de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Junioren-klasse nadat twee rijders voor hem een tijdstraf hadden gekregen wegens een ingeklikte bumper. En dus was het een grijnzende Justin die zijn verhaal deed.

“Ik had eerlijk gezegd niet het gevoel dat ik vandaag had kunnen winnen, wel het podium. Dat het me dan toch is gelukt, is wel heel lekker. Het is een goed begin van het seizoen.” Dat hij snel was, had hij al laten zien door in de finale een tijd op kop te rijden. “Ik wilde die eerste plek natuurlijk vasthouden, maar het ging niet. Ik was met mijn banden in het natte gedeelte van de baan terechtgekomen en het duurde daardoor een aantal ronden voordat mijn banden weer op temperatuur waren.”

[ENERVEREND] Het was een enerverende, spannende finale geweest waarin vier rijders hard vochten in het grootste deelnemersveld bij de junioren sinds jaren. Dik veertig rijders hadden zich ingeschreven. Ook de toppers waren present en dat culmineerde in een zeer boeiende strijd. Een van de smaakmakers was Justin die opnieuw liet zien waarom hij als groot talent te boek staat. Met intelligent racen en knappe inhaalacties kwam hij tijdens de finale zelfs even aan kop te liggen. Later moest de rijder van topteam SP Tuning die helaas afstaan, maar toen na de finish de rookwolken eindelijk waren opgestegen, was het toch Justin die plek 1 achter zijn naam had.

Voor Justin betekent zijn deelname bij de Junioren zijn terugkeer in het NK sinds 2015. Dat was destijds nog in de Micromax-klasse. Daarna reed hij 3 jaar in buitenlandse competities zoals in België en Italië. Hij won de nodige titels, nu hoopt hij ook het NK op zijn naam te schrijven. Hij was blij weer in het NK te racen. “Ik vind het echt leuk terug in Nederland te zijn. Dan kan ik weer mijn vrienden zien. En het niveau is hoog. Dat zag je dit weekend ook bij de Junioren.”

[BELOFTEVOL] Justin rijdt sinds eind vorig seizoen op een Kart Republic-chassis, een opkomend merk dat zich zeer beloftevol toont. De snelle Noord-Hollander is zeer te spreken over zijn nieuwe materiaal. “Ik merk het aan het sturen en de wegligging. Het gevoel met de kart is gewoon beter. We zagen bij SP Tuning dat iedereen in Italië er goed mee reed. Op een gegeven moment waren we overtuigd van de kwaliteit van het materiaal en zijn we op Kart Republic gaan rijden.”

Behalve het NK rijdt Justin dit jaar ook het Europees kampioenschap. Hoewel hij voor het NK duidelijk is over zijn ambitie - het kampioenschap dus - weet hij nog niet precies wat hij van het EK kan verwachten. Hij waagde zich dan ook niet aan een uitspraak over een eindklassering. “Ik moet even afwachten hoe het daar gaat. Maar dit is in ieder geval een lekker begin van het seizoen. Het zou mooi zijn als het in net EK ook lukt.”

Afbeelding
advertentie