Fleur Schouten in actie tijdens het verspringen.
Fleur Schouten in actie tijdens het verspringen. Jordi Smit

Droomseizoen voor Fleur Schouten

5 juli 2018 om 15:04 Sport/sport

NIEUW-VENNEP Para-atlete Fleur Schouten maakt een droomseizoen door. Ze werd in juni Nederlands kampioen verspringen en verbeterde tijdens een Grand Prix-wedstrijd in Zwitserland op hetzelfde onderdeel het Nederlands record. Schouten heeft echter slechts één doel: over twee jaar een medaille winnen tijdens de Paralympics in Tokio.

PRESTATIES "Het seizoen gaat beter dan dat we verwacht en gehoopt hadden. Vorig jaar maakte ik de overstap naar het springen op blades, dit jaar moest ik doorbreken en prestaties leveren. Aan het begin van het seizoen stelden we het doel op 3.50 meter." Daar ging Schouten ruimschoots overheen tijdens een Grand Prix-wedstrijd in Zwitserland, waar ze 3.96 meter ver sprong. Niet alleen was dit een persoonlijk record, ook verbeterde ze het Nederlands record met 22 centimeter. Schouten bewees haar kwaliteiten begin juni opnieuw toen ze Nederlands kampioen verspringen werd. "Het was voor mij de eerste keer. Ik ben een keer derde geworden, maar om nu Nederlands kampioen te zijn is altijd bijzonder. Je wordt het namelijk niet zomaar."

DIAMOND LEAGUE De para-atlete werd daarnaast voor de tweede keer uitgenodigd voor deelname aan de Diamond League, een jaarlijkse serie atletiekwedstrijden georganiseerd in verschillende landen. Eind mei stond de 17-jarige Vennepse in het Olympisch stadion van Rome. "Heel gaaf. Ook voor de ervaring, want het stadion is daar voller dan dat ik gewend ben." Hoewel Schouten tevreden is over haar seizoen, blijft ze nieuwe doelen stellen. Eén van deze doelen is het EK atletiek in Berlijn dat in augustus plaatsvindt. "Of ik daaraan mee doe? Daar ga ik wel vanuit. Ik zeg altijd maar: ik hoef alleen nog een telefoontje te krijgen." Voor het bekostigen van haar deelname zamelt de para-atlete geld in via platform Talentboek.

TOEKOMST De Haarlemmermeerse 'Blade Babe' timmert ook naast de atletiekbaan aan de weg. Zo behaalde ze afgelopen maand haar mavodiploma op het KSH. "Het was behoorlijk zwaar, maar toen de examens achter de rug waren, begon net het wedstrijdseizoen. Alleen de trainingen in combinatie met school was soms wel zwaar."

Na de zomer richt Schouten zich op een opleiding op het Johan Cruijff College, dat topsporters tevens de mogelijkheid geeft om te blijven trainen. Ze neemt daarom afscheid van Sportcentrum Papendal, waar ze elke zaterdag te vinden was. Schouten sluit in Amsterdam weer aan bij haar oud-trainer, waarmee ze een aantal jaren in Papendal heeft gewerkt. "Er zitten daar twee atleten die al naar de Olympische Spelen zijn geweest in Rio. Eén met een bronzen medaille en de ander top vijf."

PARALYMPISCHE SPELEN De twee oud-deelnemers van de Olympische Spelen kunnen voor Schouten het laatste puzzelstukje zijn, want ze wil in 2020 klaar zijn voor de Paralympische Spelen in Tokio. "De bondscoach van Nederland bepaalt uiteindelijk of je meegaat. Dat is afhankelijk hoe goed je het doet, hoe fit je bent en eventuele blessures. Ook kijkt de bondscoach naar je medaillekansen." Zelf heeft Schouten vertrouwen in zichzelf: "Het zou heel gaaf zijn als ik mee kan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie