Het was prachtig weer tijdens de regatta.
Het was prachtig weer tijdens de regatta. Frans Witteman

Slijtageslag op het water: “Alleen bikkels roeien 100 kilometer”

3 juni 2023 om 16:37 Sport

HAARLEMMERMEER Noem het gerust een beproeving van uithoudingsvermogen: de Ringvaart Regatta. Uniek in zijn soort. 100 kilometer roeien. De slijtageslag vond 31 mei voor de 48ste keer plaats en trok veel bekijks.

Zon, wind, hongerklop, kramp. De bijna 800 deelnemers, verdeeld over 155 boten, krijgen onderweg het nodige voor de kiezen. Desondanks wordt meedoen aan de langste roeimarathonter wereld van 100 kilometer gezien als een grote eer. Wisselen is er niet bij. Een tocht voor bikkels.

Regels zijn regels. Dat ondervonden de deelnemers van de boot die uit de wedstrijd genomen werd. “Ze gingen niet hard genoeg waardoor ze te laat zouden binnenkomen”, vertelt Brechtje Krijvenaar namens de organiserende Delftse Studentenroeivereniging Laga. “Uiterlijk 23.30 uur dienen de boten de finish in Delft te hebben bereikt en dat gingen ze niet redden. Sneu natuurlijk. Afgezien hiervan hebben we alleen maar lachende gezichten gezien.” Vanaf startpunt Leiderdorp vertrok de eerste boot al om 05.45 uur voor de monstertocht waarbij de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder volledig wordt om geroeid. Gemiddeld doen de deelnemers er elf à twaalf uur over, de snelste equipe roeide na zeven uur al over de finish.

SPIERPIJN Bij de rustplaats nabij het Rottepolderplein spreekt de krant Tijmen Smits (21) uit Leiden. In het dagelijks leven studeert hij rechten, vandaag roeit het lid van studentenroeivereniging Njord voor ReumaNederland en natuurlijk voor zijn eigen prestatie. “Goed insmeren, voldoende drinken en goed blijven eten. Op de stops hebben we pasta’s en pannenkoeken. Voor op het water hebben we in de boot mueslirepen geplakt.” Zo’n 26 uur later spreken we Tijmen opnieuw. Nu door de telefoon. Hij klinkt uitgerust. “Ben ik ook”, laat hij opgewekt weten. “Nog wel spierpijn, maar dat gaat wel weer over. We zijn geen echte roeiers en daarom is het goed dat we 2,5 maand van te voren met trainen begonnen zijn. Onze acht roeiers en de stuurman raakten hierdoor goed op elkaar ingespeeld.”

“Na de start hadden we de eerste 40 kilometer een stevige bries tegen”, gaat Tijmen verder. “Bij Badhoevedorp ging het al beter en voorbij Zwanenburg hadden we de wind in de rug. Half tien zijn we vertrokken en precies 12 uur later gingen we over de finish. We zijn dik tevreden over deze tijd.” Ook is Tijmen dik tevreden over het resultaat van hun sponsoractie. Liefst 2000 euro kan overgemaakt worden aan ReumaNederland. Een van de roeiers heeft reuma, vandaar hun keuze.

Wat de Bonkevaart is voor de deelnemers aan de Elfstedentocht, is de Schie in Delft voor de deelnemers aan de Ringvaart Regatta. Als je daar bent mag je trots zijn op jezelf. “Supporters fietsten de laatste kilometers mee en mensen schreeuwden ons naar de eindstreep bij de evenementenlocatie Lijm en Cultuur. Daar maken ze van de aankomst altijd groot feest. Wij hebben het bij één biertje gelaten en zijn naar huis gegaan om heerlijk te slapen. Volgend jaar weer? Daar moet ik nog eens goed over nadenken.”

Volgend jaar zijn zeker Michiel Wilms (19) en Jelle Stoop (20) van de partij. Beiden studeren Bedrijfskunde in Groningen en zijn lid van Aegir. Zij bemannen de volgbus van hun team. “Wij zijn de jongste lichting en bij onze studentenvereniging is het regel dat elke lichting aan de regatta meedoet. Het toont je karakter want alleen bikkels roeien deze honderd kilometer.”

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie