Afbeelding
pr

Theater in Hoofddorps zwembad

23 mei 2019 om 11:34 Uit-cultuur/nieuws

HOOFDDORP Theatergroep Dan Tien in de Lucht speelt zaterdag 22 juni de voorstelling 'Goud!' in het Koning Willem Alexander Bad te Hoofddorp. De theatermakers en zangers besloten een muziektheatervoorstelling te maken over de achterkant van de topsportmedaille. In het zwembad, samen met de zwemmers van de Zwem-en Poloclub te Hoofddorp, in samenwerking met de Koninklijke Nederlandse Zwembond.

Topzwemster Eef bereidt zich voor op De race van haar leven. Alles gaat goed, ze is in vorm. Ze voelt het: deze keer pakt ze die plak. Goud is het enige dat telt.

ACHTERKANT 'Goud!' gaat over de achterkant van de topsportmedaille. Hoe houd je je staande als de verwachtingen torenhoog zijn, juist die van jezelf? Hoe houd je je discipline als de twijfel toeslaat? Hoe ga je om met teleurstellingen in een wereld waar falen nodig is maar niet mag? Goud is immers het enige dat telt.

Topsport is leven in een snelkookpan. Resultaten zijn heel zwart-wit: je wint of verliest. Maar we lopen allemaal tegen grenzen aan, maken fouten en dealen met hoge druk. Topsport is exemplarisch voor het dagelijks leven.

HABITAT Dan Tien neemt je mee naar de natuurlijke habitat van een topzwemster: het wedstrijdbad. Je ruikt het chloor, voelt de warmte en ervaart hoe de spanning stijgt, vlak voor het startschot klinkt.

Eind 2016 werd Dan Tien benaderd door Willemijn Offerman om muziek te componeren onder de documentaire 'De kracht van de teleurstelling'. Willemijn is momenteel zeilster bij TeamNL. In 2016 nam ze met haar broer Manus deel aan de het WK Zeilen 29er in Medemblik. Ondanks de goede voorbereiding werd dat geen goed toernooi. Willemijn realiseerde zich dat de druk om te presteren hen teveel was geworden.

IN GESPREK In de documentaire gaat ze in gesprek met andere topsporters waarin ze hen vraagt naar hun omgang met druk. Ook interviewt ze een deskundige op het gebied van stressmanagement over de vragen: Wat gebeurt er fysiek en mentaal als je onder hoge druk staat? En hoe ga je daarmee om?

Dan Tien leerde door dit onderzoek wat er echt in je brein gebeurt bij te hoge druk. En welke technieken topsporters gebruiken om te voorkomen dat de druk de overhand krijgt. Die technieken zijn voor iedereen nuttig en toepasbaar. In de voorstelling maken we de vertaalslag naar een olympische zwemster.

'Goud!' is een Dan Tien-productie, in samenwerking met het Koning Willem Alexander bad Hoofddorp, zwemmers van de ZPCH, de Koninklijke Nederlandse Zwembond en vele anderen.

Kaarten via www.dantienindelucht.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie