is zaak van ons allemaal’

1 november 2007 om 00:00 Nieuws

De formulering van die boodschap kwam tot stand door de inbreng van zo’n veertig vertegenwoordigers met zeer diverse achtergronden. Zo waren er vertegenwoordigers uit het onderwijs (Schiphol College en Nova College), uit de politiek (wethouder Tom Horn), uit de wijk, uit de groep moskeebezoekers en uit de partij zelf. Zij waren het al snel met elkaar eens: integratie is een thema dat ons allemaal raakt. Dat er dan ook geen vertegenwoordiger was uit het plaatselijk bedrijfsleven, werd duidelijk als een gemiste kans ervaren. Vooral omdat tijdens de twee uur durende bijeenkomst herhaaldelijk gewezen werd op de rol die het bedrijfsleven kan spelen in relatie tot integratie (“en párticipatie”, aldus Tom Horn). Zowel in positieve als in negatieve zin overigens. Want, zo bleek deze avond, er zijn nog steeds bedrijven die alleen stageplaatsen aanbieden aan vrouwen zodra zij geen hoofddoek dragen. En er zijn, zo bleek uit een onderzoek van GroenLinks, ook nog steeds bedrijven die sollicitanten ‘selecteren’ op naam. (de ‘Pieten’ en ‘Henken’ werden beduidend meer voor een gesprek uitgenodigd dan de ‘Mohammeds’ en ‘Joesoefs). Het onderzoek noemde zelfs een officieel erkend en gesubsidieerd Leerwerkbedrijf dat zich schuldig maakte aan deze opvallende vorm van discriminatie. “Er valt dus nog heel wat te verbeteren”, was de trieste conclusie van wethouder Tom Horn. Hij zat deze avond samen met Chris Baars aan tafel. Chris Baars is directeur van het Schiphol College, volgens de directeur de grootste school ter wereld omdat hij heel Schiphol kan aanbieden als leerbedrijf. De directeur stelde tevens ‘dat er geen jeugdwerkeloosheid bestaat’ en ‘dat hij iedereen aan een stageplaats kan helpen op Schiphol’. Die laatste uitspraak leverde hem meteen een aantal namen op van jongeren die van dit aanbod gebruik willen maken.

PvdA-avond mist inbreng bedrijfsleven HOOFDDORP - Integratie, of anders gezegd: participatie, is géén individuele verantwoordelijkheid. Het is ook geen zaak van alléén de ouders, de school of het bedrijfsleven. Het is een zaak van ons allemaal. Die duidelijke boodschap was vorige week te horen tijdens de discussieavond van de PvdA in De Nieuwe Silo in de Hoofddorpse wijk Graan voor Visch.

Met de wethouder riep hij het bedrijfsleven op de rollen eens om te draaien. Niet ‘wij moeten weer eens een allochtoon plaatsen’, maar ‘wij zijn trots om te laten zien hoe goed allochtonen bij ons worden opgenomen’. “Het Nederlandse bedrijfsleven heeft nog te veel een bril op van ‘wat levert het ons op’ in plaats van ‘wat kunnen wij bijdragen aan het integratieproces’. Als dat nou eens zou veranderen…. .”

Maar ook de pers in het algemeen kreeg een veeg uit de pan door de wijze waarop zij bericht over allochtonen. “In plaats van ook eens het positieve nieuws te brengen, wordt alleen maar gewezen op de missers. Niet dat die er niet zijn. Maar door telkens alleen maar te refereren aan onze onderbuikgevoelens, ontstaat er wel een beeld van ‘elke allochtoon is een foute allochtoon’. Dit soort beeldvorming vormt een ongelooflijke barrière voor een succesvolle stap richting integratie”, aldus Horn en Baars.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie