‘Een praktisch hulpmiddel op een herdenkingsplek’

31 juli 2008 om 00:00 Nieuws

“Daar stonden bloemen in,” zo vervolgt de vrouw. “In het water, zodat ze mooi bleven. Er hing een briefje bij. De vaas was speciaal gemaakt voor herdenkingsplekken en wij kregen hem aangeboden. We wilden de ontwerper graag ontmoeten en na een artikel in een krant over de boomvaas hebben we contact gehad. Mijn zoon stierf op 23 januari 2005. Zijn verjaardag was op 21 juni. Op die data zorgen we altijd voor bloemen, maar dankzij de vaas gaan we dat vaker doen. We vinden het een geweldige uitvinding, een daad van grote medemenselijkheid.”

‘Uitvinder’ Daan Schmidt bedenkt boomvaas bij zien bloemen in boom NIEUW-VENNEP - “Het was vreselijk weer en mijn zoon verloor de macht over het stuur, reed tegen een boom en was op slag dood. De plek waar dat gebeurde is voor ons een herinneringsplek. We hingen regelmatig bloemen aan de boom en staken die tussen een ijzerdraadje. Op een keer zagen we een speciale vaas hangen,” aldus een inwoonster van Nieuw-Vennep.

Uitvinder van de boomvaas is Daan Schmidt, eveneens uit Nieuw-Vennep. “Nou uitvinder? Meer de man van de handige inval. Ik bedenk mijn hele leven al zaken die het leven makkelijker maken. Wat zoal? Ik heb patent op een indrukbare fles. Een gewone fles –frisdrank - is 32 cm hoog en 10 cm breed. Als je die leeg inlevert gaan er 12 flessen in een krat. Mijn fles loopt taps toe en is zo ontworpen dat je het smallere bovenste gedeelte steeds in het bredere onderstuk kunt drukken. De koolzuur blijft zo behouden en leeg wordt het een plat pakje: 12 ingedrukte flessen nemen de plaats in van één gewone fles. Milieubewust toch? Op het ogenblik maak ik in mijn bedrijf Silent-Air afzuigsystemen voor nagelstudio’s. Een nagelstyliste zocht een oplossing om het stof dat bij een behandeling vrijkomt weg te krijgen. Ik ging aan de slag en met succes: zij en haar collega’s zijn razend enthousiast. Ik heb altijd goed om mij heen gekeken en dan kom je op ideeën. En gelukkig ben ik zo handig, dat ik ze zelf kan uitvoeren. Zo ontstond ook de boomvaas. Ik reed langs de Hoofdvaart en zag die bloemen bij die boom. Zonder water gaan ze snel hangen, dacht ik. En dat vond ik geen gezicht. Toen bleek dat er geen enkele geschikte vaas te koop was, ging ik aan de slag. Kijk, dit is ‘m. Ik heb er patent op en ga de vaas produceren. Je hoeft hem niet alleen te gebruiken vanwege een tragisch voorval. Ook een boom in een tuin kun er je ‘zomaar’ mee aankleden.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie